La presidenta andalusa, Susana Díaz, va llançar com a proposta estrella de la seva candidatura uns crèdits públics de 24.000 euros sense interessos per a tots els joves que vulguin desenvolupar una iniciativa «acadèmica, emprenedora o laboral», que Pedro Sánchez i Patxi López van menysprear pel seu caràcter «liberal». A quatre dies perquè els més de 187.000 militants socialistes elegeixin en primàries el seu líder, Díaz va presentar el seu document de propostes per al 39 Congrés Federal, en el qual a última hora ha inclòs la idea d'aquesta «renda garantida als joves» que, segons la seva proposta, es garantiria per llei.

Els crèdits tindrien diferents modalitats: en sis anys, en imports de 4.000 euros; en tres anys, de 8.000 euros o, en el cas de ser una iniciativa emprenedora per crear ocupació, els 24.000 euros immediatament, amb l'activitat «tutelada per l'administració». Els joves tornarien els diners -en un període de deu a vint anys- a través de la declaració de l'IRPF, anualment des del moment en què comencessin a tenir ingressos.

«El que proposo és un salt qualitatiu, utlitzar els mecanismes financers i fiscals del país per posar-los al servei d'aquesta generació tan formada que tenim, però que si no els donem eines no seran amos del seu futur», va dir, destacant que la mesura tindria «cost zero per al dèficit públic».

Els seus dos rivals en la carrera per la Secretaria General del PSOE, Pedro Sánchez i Patxi López, van desqualificar la mesura per «liberal». Sánchez va dir que la presidenta andalusa repeteix models de caràcter «liberal» que han fracassat a altres països com els EUA o Xile, mentre que López va assenyalar que no «comparteix» la proposta de Díaz perquè és «molt liberal, molt americana».

Per part seva, l'expresident del Govern José Luis Rodriguez Zapatero va pronosticar a Puertollano que Susana Díaz serà la propera secretària general del PSOE i també la primera dona que serà presidenta del Govern. Zapatero va admetre que hi ha preocupació en molts militants socialistes pel «dur» procés de primàries.