La dimissió d'Enda Kenny al capdavant del conservador partit Fine Gael (FG) i de la prefectura del Govern irlandès obre la porta a l'elecció d'un successor que ha de mantenir el rumb de la recuperació econòmica i afrontar la sortida del Regne Unit de la Unió Europea (UE). Aquests seran els principals reptes del proper primer ministre, lloc que ha ocupat des del 2011 Kenny, qui es va posar data de caducitat per acabar amb les especulacions sobre el seu futur en un moment crític per al país, un dels més exposats als efectes del Brexit.

El dirigent democristià va anunciar al seu compte de Twitter que la seva dimissió com a líder del Fine Gael havia d'entrar en vigor a la mitjanit i va demanar al seu partit que designi un successor per al proper 2 de juny. «Vull assegurar a la gent que durant aquest procés intern seguiré exercint plenament les meves funcions i responsabilitats com a primer ministre», va assenyalar Kenny, de 66 anys.

El veterà polític ha estat al capdavant de l'FG durant 15 anys i una mica més de sis anys a l'Executiu de Dublín, fet que l'ha convertit en el líder d'aquest partit que més temps ha ocupat el lloc de primer ministre.

Va accedir al Govern un any després que el partit centrista Fianna Fáil es veiés obligat el 2010 a demanar un rescat a la UE i al Fons Monetari Internacional (FMI) per 85.000 milions d'euros, un programa d'ajuda que va aplicar l'FG fins a la seva conclusió amb èxit, el 2013.