L'exsoldat Chelsea Manning, la primera gran font de WikiLeaks, va sortir de la presó després de set anys privada de llibertat, una cinquena part de la pena que li havia estat imposada, gràcies al perdó presidencial que li va atorgar al gener el llavors mandatari nord-americà, Barack Obama.

Manning havia estat condemnada a 35 anys de presó, però Obama va commutar part de la seva condemna només tres dies abans d'abandonar la Casa Blanca el 20 de gener i va fixar per a ahir la seva data d'alliberament. Tot i les grans expectatives, l'alliberament va tenir un perfil molt baix, ja que no hi va haver cap acte per a la premsa i només es va informar que Manning havia deixat a primera hora del matí la presó de seguretat de Fort Leavenworth (Kansas) amb un breu comunicat d'un portaveu de l'Exèrcit.

«Puc confirmar que Manning ha estat alliberada de Fort Leavenworth. Basant-se les restriccions de la llei de privacitat no hi ha res més que pugui proporcionar-los en aquest moment», va explicar la portaveu de l'Exèrcit, Valerie L. Mongello. Posteriorment, en un comunicat distribuït pel seu equip legal, Manning va expressar alegria pel seu alliberament i, al seu compte de Twitter, va pujar una foto dels seus peus i, acompanyat d'una emoticona d'una cara somrient, va penjar un missatge: «Primers passos en llibertat».

«Després de quatre tensos mesos d'espera, el dia finalment ha arribat. Tinc tantes ganes de tantes coses! El que sigui que estigui davant meu, és molt més important que el passat. Estic intentant resoldre les coses ara, és emocionant, rar, divertit i tot nou per a mi», va dir en un comunicat. Ja en llibertat, Manning, de 29 anys, seguirà formant part de l'Exèrcit nord-americà, tot i que estarà de baixa mentre es resol el recurs que va presentar contra la seva condemna, que també incloïa la seva expulsió del cos militar.

Mentre era analista d'intel·ligència militar, Manning va filtrar el 2010 al portal WikiLeaks més de 700.000 documents classificats sobre les guerres de l'Iraq i l'Afganistan.