El Departament de Justícia dels EUA va nomenar l'exdirector de l'FBI Robert Mueller «fiscal especial» per supervisar la investigació d'aquesta agència sobre la ingerència de Rússia en les eleccions de 2016. El vicefiscal general, Rod Rosenstein, va anunciar el nomenament de Mueller per supervisar la indagació sobre la intrusió russa i els «assumptes relacionats», en una aparent referència als possibles nexes entre la campanya de l'avui president dels EUA, Donald Trump i el Kremlin.

«Considero que, basant-me en circumstàncies úniques, l'interès públic requereix que posi aquesta investigació sota l'autoritat d'una persona que exerceixi una certa independència de la cadena normal de comandament», va afegir Rosenstein, tot insistint que «un fiscal especial és necessari perquè el poble nord-americà tingui una confiança completa en el resultat» de la investigació.

«El fiscal especial Mueller tindrà tots els recursos apropiats per dirigir una investigació exhaustiva i completa, i estic segur que ell seguirà els fets, aplicarà la llei i arribarà a un resultat just», va explicar Ronsenstein. Mueller ha decidit dimitir d'un bufet d'advocats per al qual treballava per evitar conflictes d'interès.

Per part seva, el president dels Estats Units va assegurar que el nomenament de Robert Mueller és «una cosa molt, molt negativa» que «perjudica terriblement el país» perquè mostra que està «dividit». Trump va dir que es tracta d'«una pura excusa per als demòcrates» per haver perdut les eleccions, de manera que va desitjar que la investigació «avanci ràpid» per mostrar «unitat» a la resta del món.

«Crec que el nomenament perjudica el nostre país terriblement, perquè mostra que estem dividits, no units com a país. I crec que hem de fer coses molt importants ara, com tractats comercials, o assumptes militars», va apuntar.

En aquest sentit, el Govern nord-americà va notificar de manera oficial al Congrés la seva intenció de renegociar el Tractat de Lliure Comerç d'Amèrica del Nord (TLCAN), fet que obre un període de consultes de 90 dies per començar el diàleg amb els socis en aquest pacte, Mèxic i Canadà.

L'oficina del Representant de Comerç Exterior, Robert Lighthizer, que juntament amb el secretari de Comerç, Wilbur Ross, liderarà les negociacions, va confirmar l'enviament de la carta de notificació al Congrés. «Esperem iniciar les negociacions amb el Canadà i Mèxic al més aviat possible, però no amb antelació als 90 dies de la data d'aquesta carta», estableix la missiva signada per Lighthizer. Amb aquest anunci, s'espera que les converses entre els tres socis sobre la nova versió de l'acord comencin a finals d'agost.

Primera gira internacional

Per altra banda, el president dels Estats Units comença avui la seva primera gira internacional amb objectius concrets com plantejar una «OTAN àrab», explorar un procés de pau al Pròxim Orient i connectar amb els seus aliats europeus, enmig d'una greu crisi interna de credibilitat i competència.

Trump vol també que aquest viatge li serveixi per esbrinar si l'OTAN o l'Acord climàtic de París encaixen amb la seva màxima «Els Estats Units primer» i si val la pena que els EUA mantinguin aquests compromisos.