El president del Brasil, Michel Temer, i l'excandidat presidencial Aecio Neves van actuar conjuntament per impedir l'avanç d'investigacions de corrupció, va assenyalar el fiscal general de la República, Rodrigo Janot, en un document fet públic ahir. Segons Janot, Neves, «en articulació, entre d'altres, amb el president Temer», va intentar obstaculitzar l'operació Renta Jato, sobre la trama corrupta a l'estatal Petrobras, a través de «mesures legislatives» i «el control del nomenament de comissaris de policia» que conduïen les investigacions.

«D'aquesta manera, es veu també la possible pràctica del delicte d'obstrucció a la Justícia», destaca el fiscal Janot, citat en un document en el qual el magistrat del Suprem Edson Fachin va autoritzar dijous l'obertura d'una investigació contra Temer.

En tot cas, una nova confessió sobre el pantà de corrupció en què sembla haver-se submergit el Brasil va agreujar la ja delicada situació del president i va implicar més els seus antecessors Dilma Rousseff i Luiz Inácio Lula da Silva. Aquesta vegada, les revelacions van sorgir dels directius del grup JBS, que en un acord de cooperació judicial van confessar que han pagat suborns a Temer des de 2010 i que, des de 2005, van distribuir entre Lula da Silva i Rousseff la suma de 80 milions de dòlars, sempre pels «favors» fets des les seves posicions de poder.

En el cas de Temer, aquestes sospites empitjoren una crisi que va començar dimecres justament amb les primeres filtracions sobre la declaració de JBS, una de les majors empreses càrnies del món, que ha portat tota l'oposició i fins i tot sectors de l'oficialisme a exigir la renúncia del mandatari.

El president brasiler va reaccionar amb energia davant d'aquestes sospites i va afirmar que no renunciarà i que demostrarà la seva innocència davant la justícia en un missatge a la nació transmès dijous, que ha estat fins ara la seva única aparició pública des que va esclatar l'escàndol.

Els testimonis difosos per la Cort Suprema esquitxen a més quatre ministres de l'actual Govern, desenes de parlamentaris i dos governadors, i es coneixen en moments en què la base política de Temer s'esquerda enmig de dubtes sobre la seva honestedat.

El Suprem també va informar que la investigació que ha obert contra el president se sustenta en la seva presumpta participació en els delictes d'obstrucció judicial i corrupció passiva, i té com a base les declaracions dels directius de JBS.

Sobre Temer, un dels propietaris de l'empresa, Joesley Batista, va afirmar que li paga suborns des de 2010 i que, entre aquest any i 2011, va arribar a lliurar-li uns 29.500 dòlars per diversos «favors» al Ministeri d'Agricultura.

Comissió del 5%

Batista també va declarar que va acordar a finals de l'any passat amb el diputat Rodrigo Rocha, suspès del seu escó pel Suprem i molt proper a Temer, que pagaria al ja llavors mandatari una comissió del 5% sobre la facturació d'una empresa elèctrica de JBS que necessitava una llicència per operar.