Units Podem va registrar al Congrés la seva moció de censura contra el Govern del PP a dos dies perquè el PSOE elegeixi el seu nou líder i, tot i que va negar «interferències» en les primàries socialistes, va advertir al PSOE que votar «no» serà «avalar Rajoy». La moció porta com a candidat alternatiu a la Presidència Pablo Iglesias, elegit per la direcció del grup confederal per ser el millor representant d'una «alternativa real» i l'«únic líder» que «no té por» a Mariano Rajoy, en paraules de la portaveu d'Units Podem al Congrés, Irene Montero.

Montero, al costat dels portaveus d'En Comú-Podem, En Marea i IU, va defensar la moció de censura com «una obligació ètica» en una compareixença al pati del Congrés en què va repetir que el procés intern del PSOE no pot ser excusa davant la situació d'«emergència democràtica» a Espanya.

No obstant això, la proximitat amb l'elecció del nou secretari general del PSOE va portar els socialistes a qüestionar les intencions de Podem. Segons el president de la gestora del PSOE, Javier Fernández, la moció «és com la poma enverinada de Blancaneus amb Pablo Iglesias fent de madrastra»; i el seu portaveu, Mario Jiménez, va acusar el líder de Podem de posar «el Congrés al servei del seu ego, la seva frustració i la seva estratègia d'intrusisme, al més pur estil Putin».

En això semblen coincidir els tres candidats a dirigir el PSOE. La presidenta andalusa, Susana Díaz, va afirmar que a Iglesias li encantaria votar en les primàries i va criticar el «teatre» de Podem previ a la decisió dels militants socialistes; mentre que Pedro Sánchez creu que una moció de censura és «una qüestió de números, no de muntar un espectacle».

Aquestes interpretacions dels socialistes van provocar la rèplica de Montero, qui els va demanar que rectifiquin i es va comprometre a treballar per aconseguir el suport d'altres forces polítiques. Però els va advertir també que, si es presenta una moció per fer fora el PP de les institucions, els partits que votin «no» estaran mantenint el «Govern corrupte de Rajoy».

ERC no ho veu clar

El grup parlamentari d'Units Podem-En Comú Podem-En Marea tampoc compta amb la majoria absoluta necessària perquè la seva moció prosperi. De fet, només té el suport incondicional de Compromís. ERC els va exigir un compromís més ferm amb el referèndum sobiranista després de llegir l'escrit de Podem, que no concreta com materialitzar la seva defensa del dret a decidir a Catalunya.