Díaz, Sánchez i el «casc blau»

La militància del PSOE tria el nou líder després d'una campanya intensa, dura i plena de tensió

21.05.2017 | 07:28

DIA «D». Els 187.949 militants trien avui el nou líder d'un PSOE que busca el seu lloc enmig de l'auge dels populismes i el retrocés de la socialdemocràcia.

usana Díaz i Pedro Sánchez arriben molt igualats a la contesa, vista des d'alguns sectors com una guerra fratricida en la qual Patxi López, el «casc blau» que pot posar pau entre ells, té poquíssimes possibilitats d'imposar-se. De fet, tots tres es van enfrontar el dilluns en l'únic debat de la campanya que va semblar més un ajust de comptes personal i polític entre Sánchez i Díaz, que van poder dir-se per primera vegada les coses a la cara després del fatídic Comitè Federal de l'1 d'octubre en el qual va dimitir el primer.

Amb tots els expresidents del Govern, tots els exsecretaris generals i pràcticament tots els «barons» autonòmics al seu costat –excepte la balear Francina Armengol, que ha virat de López a Sánchez a només una setmana de les primàries–, Díaz parteix com la favorita de l'aparell, encara que es resisteix al fet que s'identifiqui el seu contrincant amb les bases.

Per això, i a petició de la candidatura de Sánchez, la gestora ha volgut garantir el vot secret i, per evitar suspicàcies, els militants que vagin a votar no podran portar el sobre preparat des de casa. És més, hauran de ficar-se dins d'una cabina per escollir, de manera individual i secreta, la papereta amb el nom de l'aspirant, que després dipositaran en una urna. I és que la fractura interna no és solament entre candidats, i ni tan sols entre dirigents, sinó que s'ha traslladat fins a la militància, i, si es navega una mica a internet, és habitual trobar a les xarxes socials una feroç hostilitat entre «susanistes» i «sanchistes».

Tots ells tenen l'oportunitat de mostrar les seves preferències fins a les vuit del vespre en algun dels 2.907 centres que s'obriran a Espanya i en uns altres 17 a l'estranger. Ahir, els candidats tancaven una campanya de dues setmanes plena de tensió i que ha mobilitzat la militància fins i tot més que unes eleccions generals.


Gran augment dels avals

Bona prova d'aquest interès és que gairebé el 67% dels afiliats va avalar amb la seva signatura algun dels tres candidats, dada molt superior al minso 38,7% de fa tres anys. Passat el tràmit de la verificació d'avals, Díaz va aconseguir 60.231 signatures, només 6.539 més que les 53.692 de Sánchez. López es va conformar amb recaptar el mínim i va presentar 10.866 rúbriques. A l'exsecretari general, que va defensar fins a la sacietat el «no és no», no li ha fet falta construir més relat que l'abstenció gratis a la investidura de Mariano Rajoy per erigir-se en la icona de molts afiliats socialistes indignats amb aquesta decisió. Díaz, que es va presentar amb el suport de tots els pesos pesants del passat i del present del PSOE, ven la seva experiència a la Junta i ofereix la seva victòria a Andalusia com a aval de la seva capacitat de fer remuntar el partit. Enmig d'ells, López no s'ha cansat d'alertar sobre el risc de «suïcidi» del partit i s'ha proclamat com l'única salvació possible, perquè a la mateixa divisió del PSOE s'hi afegeix el descrèdit general en què semblen sumits els socialistes europeus, fins i tot partits amb la mateixa trajectòria històrica i el mateix pes als seus països. Triat el líder del socialisme espanyol, el Congrés Federal del 17 i 18 de juny ha de votar la composició dels nous òrgans federals.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema