El president dels Estats Units, Donald Trump, i el rei saudita, Salman bin Abdulaziz, es van reunir ahir al Palau Al Yamama de Riad, per pactar la seva relació bilateral estratègica i la lluita contra el terrorisme. Està previst que, després de la seva trobada, tots dos mandataris signin una desena d'acords de cooperació militar valorats en 110.000 milions de dòlars.

Segons Washington, aquest paquet d'equips i serveis de defensa «avala la seguretat a llarg termini d'Aràbia Saudita a la regió enfront de les amenaces dels iranians». Alhora, segons les mateixes fonts, reforça l'habilitat del regne saudita per contribuir en les operacions antiterroristes a tota la regió i d'aquesta manera redueix el pes de la lluita antiterrorista sobre els Estats Units.

La Casa Blanca va apuntar que aquests acords mostren «de la manera més clara possible» el compromís dels Estats Units en la seva aliança amb l'Aràbia Saudita i els països del golf Pèrsic.

Així mateix, va subratllar que suposa una manera de donar més oportunitats a les empreses nord-americanes a la regió i a encoratjar la creació de milers de llocs de treball en la indústria militar nord-americana.

Més seguretat i estabilitat

Poc abans de la trobada, el rei saudita, Salman bin Abdulaziz, va assegurar que la visita del president nord-americà «farà realitat la seguretat i l'estabilitat globals».

En les seves primeres declaracions després de l'arribada del mandatari nord-americà al país, realitzades en el seu compte oficial de Twitter, Salman també va destacar la importància d'aquest viatge per a les relacions bilaterals.

«Donem la benvinguda a @POTUS Trump al regne saudita. Senyor president, la seva visita reforçarà la nostra cooperació estratègica i farà realitat la seguretat i l'estabilitat globals», va escriure el monarca.

El president dels Estats Units va aterrar ahir a la capital d'Aràbia Saudita, Riad, per donar el tret de sortida a la seva primera gira internacional, que el portarà també a Israel, Palestina, el Vaticà, Brussel·les (Bèlgica) i Sicília (Itàlia).

A més de la consecució ahir d'importants acords econòmics, Donald Trump participarà avui en una trobada amb els països del Consell de Cooperació del Golf -Aràbia Saudita, Kuwait, Unió dels Emirats Àrabs, Bahrain, Catar i Oman, així com en una cimera amb líders i representants de mig centenar de països àrabs i islàmics.