L'equip del reelegit secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, ha garantit avui als 'barons' que han donat suport a Susana Díaz en les primàries que "no hi haurà guerres en els congressos regionals" que les seves federacions han de subscriure entre juliol i setembre.

"No hi haurà guerres, els congressos seran tranquils, normals, si ens fiquéssim ara en guerres tots sortiríem perjudicats", ha dit a Antena 3 l'alcalde de Valladolid, Óscar Puente. Ara "toca aparcar les diferències i formar un equip i un partit" que els col·loqui en la situació política que els ciutadans estan esperant. Puente ha rebutjat la possibilitat de "embrancar-se" o de perdre's "en disputes" amb els dirigents territorials, quan els militants han parlat amb tanta claredat.

El representant 'sanchista' també ha admès que la dimissió, ahir a la nit, d'Antonio Hernando va suposar una "sorpresa bastant generalitzada", sobretot "pel moment" en què la va anunciar, immediatament després de conèixer-se la victòria de Pedro Sánchez.

Segons la seva opinió, Hernando "hauria d'haver dimitit abans de prestar-se a defensar" l'abstenció a la investidura de Mariano Rajoy. En aquesta línia, ha subratllat que amb Sánchez novament al capdavant del partit, quan els socialistes "diguin una cosa, faran aquesta cosa".

Encara que no ha volgut avançar el perfil del proper portaveu parlamentari, Puente ha apuntat que "els nous temps exigeixen un nou portaveu en sintonia" amb ells.

Sánchez, davant el repte d'unir el partit

La victòria de Pedro Sánchez a les primàries del PSOE el situa davant el repte imprescindible d'unir un partit fet miques orgànica i emocionalment, el que no depèn només d'ell, sinó també en bona mesura de Susana Díaz, els barons, dirigents i referents històrics que l'han recolzat.

Alguns van arribar a dir que deixarien el PSOE si ell guanyava, altres que el PSOE ja no seria el PSOE i es convertiria en una altra cosa, però és a partir d'ara quan han de decidir el seu paper.

A l'entorn de Pedro Sánchez fa dies que diuen que amb ell els barons no tenen res a témer, que no pensa posar en perill els seus governs autonòmics i ell mateix ha promès que no promourà "moviments desestabilitzadors" en les seves federacions.

No obstant això, està per veure la translació que es produeix del resultat d'aquest diumenge als congressos regionals que hauran de celebrar entre juliol i setembre i sembla difícil imaginar que referents del 'sanchismo', com Adriana Lastra a Astúries o José Luis Ábalos a València , no presentin batalla contra Javier Fernández i Ximo Puig.

Els resultats de les primàries d'aquest diumenge no presenten cap dubte sobre la voluminosa victòria del nou secretari general socialista, que es va imposar en totes les comunitats autònomes, a excepció d'Andalusia, on va guanyar Susana Díaz, i el País Basc, on Patxi López va ser el vencedor.