Els suïssos aproven prohibir la construcció de noves centrals nuclears

Els ciutadans hauran de disminuir el consum energètic en un 16% fins al 2020 . La factura elèctrica per a les famílies s'encarirà una mitjana de 37

22.05.2017 | 10:00

Els suïssos van aprovar ahir en referèndum, amb un 58,2% dels vots, l'Estratègia 2050, que busca reduir el consum d'energia, augmentar l'eficiència energètica, promoure les energies renovables i prohibir la construcció de noves centrals nuclears.

Només quatre cantons, Argovia, Glarus, Obwalden i Schwyz, van rebutjar la nova llei, en la qual el Govern suís va començar a treballar després de l'accident nuclear de Fukushima (Japó) el 2011 per deixar enrere l'era atòmica i establir les bases per a un ambiciós projecte de transformació energètica a Europa.

Suïssa compta actualment amb cinc centrals nuclears, que seran desactivades un cop complerta la seva vida útil, d'aquí a 20 o 30 anys.  Un terç de l'energia que produeix Suïssa és d'origen nuclear, un 60% prové de centrals hidroelèctriques i la resta procedeix de centrals termoelèctriques i de diverses fonts d'energia renovable.

Atès que amb la nova llei Suïssa ja no podrà comptar en un futur amb un terç de l'energia que produeix, l'Estratègia 2050 estableix una reducció del consum d'energia i electricitat. De mitjana, cada persona ha de disminuir el consum energètic en un 16% fins al 2020 i en un 43% fins a 2035 en comparació amb l'any 2000, i el d'electricitat un 3% i un 13%, respectivament.

El moment de les renovables

Per compensar aquesta reducció, Suïssa pretén augmentar la producció d'energia a través de recursos renovables com l'energia solar, l'eòlica, la biomassa, el biogàs i la geotèrmica. Per poder finançar aquest impuls a les energies renovables, les llars i les empreses hauran de pagar més per l'electricitat. Això vol dir que la factura d'electricitat d'una família de quatre persones i amb un consum mitjà s'encarirà en 40 francs (uns 37 euros).

 Els detractors de l'Estratègia -Aliança Energia i un comitè pluripartidista amb membres del dretà UDC, els liberals de l'FDP, els democristians del CVP- van assegurar que els costos serien molt més grans i que el Govern «omet» les despeses reals.  

En aquest sentit, sostenien que la llei costarà en els propers 30 anys 200.000 milions de francs, el que suposa per a una llar amb quatre persones cada any 3.200 francs més en impostos i despeses.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Espanya Internacional

Rivas celebra el fet de poder tornar a casa amb els nens.
Juana Rivas queda en llibertat després de declarar davant el jutge

Juana Rivas queda en llibertat després de declarar davant el jutge

La dona que es nega a entregar els seus fills a l'exmarit condemnat per maltractar-la torna a casa...

Carrascosa torna a València vuit anys després

Carrascosa torna a València vuit anys després

María José Carrascosa, l'advocada espanyola que va passar vuit anys a la presó a Nova Jersey...

La Xunta tindrà la tutela del nadó que el pare es va endur després de matar la sogra

La Conselleria de Política Social de la Xunta, a través de la Direcció...

Bildu suspèn la manifestació de suport al procés sobiranista català

EH Bildu ha decidit suspendre la manifestació que va ser recentment convocada per a aquest...

Maduro demana una ordre internacional de crida i cerca contra l´exfiscal

Luisa Ortega abandona Colòmbia per dirigir-se al Brasil quatre dies després d'arribar a Bogotà

L´autòpsia de la nena morta a Màlaga descarta que patís una agressió sexual

Totes les dades porten a pensar que va perdre la vida en ser atropellada per un tren entre les...

Enllaços recomanats: Premis cinema