El president nord-americà, Donald Trump, va oferir als 55 líders de països musulmans que van participar en una cimera a Riad una «aliança basada en valors i interessos comuns per tal d'aconseguir un futur millor». «La nostra prioritat és la seguretat de tots els nostres ciutadans; no som aquí per ensenyar ni per dir a altres persones com han de viure, què fer o com practicar la seva fe, en el seu lloc oferim una aliança», va destacar.

«A partir d'aquest moment, s'obre un nou capítol d'aquesta aliança que portarà beneficis per a tots els ciutadans», va afegir el mandatari dels EUA, que es va dirigir als assistents des d'un faristol al centre d'una luxosa sala de conferències.

En aquest sentit, el president nord-americà va demanar als 55 líders de països musulmans que expulsin els extremistes «dels seus llocs d'oració, les seves comunitats i de la terra santa».

Els EUA estan preparats per lluitar al costat d'ells en defensa de «la seguretat i els interessos comuns», va assegurar Trump, fent una invitació als assistents, entre els quals hi havia representants de països d'Àfrica, Àsia i el Pròxim Orient.

«Les nacions del Pròxim Orient no poden esperar que el poder nord-americà esclafi aquest enemic per ells. Les nacions del Pròxim Orient han de decidir quin tipus de futur volen per a elles mateixes, els seus països i els seus fills», va assenyalar.

Paral·lelament, el president nord-americà va responsabilitzar l'Iran de desestabilitzar la regió del Pròxim Orient i el va acusar de donar suport «als indescriptibles crims» del president sirià, Bashar al-Assad.

«Tot el que està passant a Síria és culpa del règim iranià», va assegurar Trump, tot afegint que totes les nacions han de «treballar per poder aïllar l'Iran i els seus fons que financen el terrorisme».

Jerusalem, blindada

Per altra banda, Israel es prepara per a la curta i intensa visita que comença avui Trump, entre un desplegament policial massiu a Jerusalem i les expectatives d'israelians i palestins sobre els seus plans per impulsar la pau. A 24 hores de la desena visita d'un president dels EUA en actiu a la ciutat, els preparatius estan enllestits: més de 10.000 policies seran desplegats a la ciutat de Jerusalem durant la visita de 28 hores de Trump, amb unitats que inclouen agents de paisà, policies de fronteres i brigades antiterroristes, en una operació que ha estat anomenada Escut Blau.

En un altre ordre de coses, Callista Gingrich, la dona amb la qual l'expresident de la Cambra de Representants dels EUA Newt Gingrich enganyava la seva dona mentre ell intentava forçar la dimissió de Bill Clinton pel cas Lewinsky, ha estat proposada com a ambaixadora dels Estats Units davant la Santa Seu pel president dels EUA.

Callista, de 51 anys, és la tercera dona de Gingrich, un polític que ha alimentat ambicions presidencials durant dues dècades -va arribar a presentar-se a les primàries de 2012 -, i que, finalment , va acabar convertint-se en un dels primers republicans que van donar suport a Trump.