El PSOE d'Andalusia convocarà primàries a la Secretaria General a partir del 19 de juny, a les quals, previsiblement, es presentaran Susana Díaz i un candidat del sector de Pedro Sánchez, i preveu celebrar el seu congrés ordinari l'últim cap de setmana de juliol.

Així ho va avançar en roda de premsa el secretari d'Organització del PSOE d'Andalusia, Juan Cornejo, un dia després de la derrota de la presidenta de la Junta, Susana Díaz, davant Pedro Sánchez en les primàries federals.

El PSOE andalús reunirà avui la seva Comissió Executiva i proposarà al Comitè Director, màxim òrgan entre congressos, ambdues cites per als mesos de juny i juliol.

El dirigent socialista, que va negar que el procés intern del partit a Andalusia s'hagués accelerat, va sostenir que serà Susana Díaz la que informi de si optarà de nou al lideratge del partit, però a continuació va matisar: «La meva opinió és que es presentarà».

El repartiment de vots i de poder en les primàries federals va deixar a Andalusia una situació que atorga als partidaris de Díaz un 63% dels suports, mentre els de Pedro Sánchez se situen en una mica més del 31%. En diverses ocasions durant la campanya de les primàries, els més estrets col·laboradors de Sánchez van expressar la seva intenció de presentar candidatura en el procés intern andalús.

Segons el calendari que ara estudia la direcció del PSOE andalús, l'Executiva Regional es reunirà demà per proposar al Comitè Director que convoqui dilluns que ve el procés de primàries a partir de 19 de juny, un dia després que conclogui el congrés federal, i que el congrés ordinari se celebri el 29 i 30 juliol. Segons el número dos del PSOE-A, com faran altres federacions, al voltant de finals de juny es coneixerà els qui són els candidats a la Secretaria General.

A l'espera de tancar el calendari definitiu, tot apunta que serà en el mes de setembre quan se celebrin els congressos a les vuit províncies andaluses.

Per la seva part, després de l'impacte de la seva derrota a les primàries del PSOE, la presidenta andalusa, Susana Díaz, va apostar per centrar-se a la seva terra, per mantenir el seu poder territorial i institucional, i per «ajudar» i «donar suport» al reelegit secretari general, Pedro Sánchez.

Una derrota assumida

A l'arribada a Sevilla procedent de Madrid, Díaz va deixar entreveure quina serà la seva estratègia. «Ara el que toca és centrar-nos a Andalusia i col·laborar i ajudar Pedro Sánchez en el que ens demani», va anunciar. Després de la fredor que va mostrar a la nit electoral a Ferraz amb Sánchez, a qui no va felicitar públicament per la seva victòria, la presidenta andalusa va admetre que confiava a guanyar, però va donar més mostres d'haver assumit la derrota, en assegurar que els seus es posaran «al costat de Pedro» i a «donar un cop de mà» perquè el partit sigui al més aviat possible alternativa de govern.

«Ahir, quan li vaig telefonar, li vaig dir que ens posàvem a la seva disposició, el que faci falta per ajudar-lo. Col·laborarem per aixecar al PSOE i aquest país», va subratllar. Va recalcar també que a Andalusia ella ha «tret més vots que avals» i que allà se sent «molt estimada i amb suport».