El president del Govern, Mariano Rajoy, va assegurar que «no hi haurà avançament electoral» i en ser preguntat per les primàries socialistes va indicar que tractarà d'arribar a un entesa amb Pedro Sánchez però va advertir que ningú pot comptar amb el PP per «generar inestabilitat».

En la seva primera reacció després de la victòria de Pedro Sánchez en les primàries del partit, Rajoy va anunciar que telefonarà al secretari general socialista, i va justificar amb certa ironia no haver-ho fet abans, ni diumenge ni ahir, per «no molestar-lo».

Va advertir en qualsevol cas que «després del viscut» i després del «disbarat del 2016» que no comptin amb ell mateix per «generar inestabilitat» perquè ell aposta per «l'estabilitat, la solidesa, la sensatesa i el sentit comú».

Després de reivindicar que el Govern faci set mesos que treballa després d'un any en funcions, i subratllar que ja s'ha superat el primer tràmit dels pressupostos, Rajoy va reiterar que és «fonamental» preservar l'estabilitat perquè l'economia segueixi millorant.

Va assegurar que intentarà buscar suports com ho ha fet aquests mesos que «no han estat fàcils» i en els quals han tirat endavant qüestions «importants», algunes amb el PSOE en contra, com la reforma de l'estiba. A més va afirmar que per al PP «no canvia res» i ell intentarà amb Sánchez i els socialistes «arribar a una entesa, si es pot». «Si no es pot, no n'hi haurà», va advertir.

En qualsevol cas va insistir Rajoy que seguirà actuant com fins ara i va considerar que el concurs del PSOE seria «positiu» en moltes qüestions, i no veu «per què no» pot produir-se en assumptes com la política europea o la de defensa, així com en la posició comuna davant les pretensions dels independentistes catalans. Precisament, sobre aquesta qüestió, Mariano Rajoy ha assenyalat que no pot pensar alguna cosa diferent del fet que el PSOE defensarà la unitat d'Espanya i la sobirania nacional.

Albiol, més crític

El líder del PPC, Xavier García Albiol, va considerar que la victòria de Pedro Sánchez a les primàries del PSOE, atesa la seva «visió relativa d'Espanya» és una «mala notícia» per als catalans que senten que Espanya és la seva nació. Albiol va afegir que ja no té «tan clar» el bloc de partits constitucionalistes amb Sánchez al capdavant del PSOE. El líder dels populars catalans espera en qualsevol cas que no hagi un avançament electoral i que hi segueixi havent «certa estabilitat» al Congrés, perquè «el que menys necessita» Espanya, en aquests moments de recuperació econòmica és «inestabilitat política».

Això no obstant, va concretar que «sí que és cert» que Sánchez «no ofereix cap garantia», i va advertir que si el líder socialista segueix sent «el mateix» que l'octubre passat i «només pensa en ell per damunt del PSOE i de l'estabilitat d'Espanya» i considera que això serà «un risc». L'exministre de l'Interior Jorge Fernández Díaz ha assegurat que «sent preocupació per Espanya».