Els socialistes contenen la respiració davant els propers moviments del secretari general electe, Pedro Sánchez, per renovar els càrrecs del partit entre contínues crides a la unitat, començant per la gran derrotada a les primàries, la presidenta andalusa, Susana Díaz. «A Andalusia ja tots estem amb Pedro i, a partir d'aquest moment s'han acabar els bàndols», va proclamar Susana Díaz, que va deixar clar que el PSOE andalús «farà grup» perquè al partit li «vagi bé a Espanya».

Aquesta crida a la unitat va ser repetida pel president aragonès, Javier Lambán, molt crític amb Sánchez, que va instar a recuperar la «normalitat» i la «unitat, la concòrdia i la fraternitat» basada en la «lleialtat absoluta» d'Aragó amb Pedro Sánchez i d'ell amb els socialistes i el govern aragonès. Lambán, que va transmetre la seva felicitació a Pedro Sánchez, tot i que va admetre que no l'havia trucat «per no molestar», va destacar que des de diumenge , quan va ser elegit, compta amb la seva «total i absoluta lleialtat», com ha fet «sempre» amb els dirigents del partit, fossin o no els seus preferits, com en aquest cas, ja que va apostar per Susana Díaz. «Sánchez compta amb la meva lleialtat i la dels socialistes aragonesos», va insistir, tot destacant que recuperar la fraternitat ha de ser quelcom «mutu».

Unitat també va reclamar l'alcaldessa de Toledo, Milagros Tolón, que va mostrar el seu ple suport al president de Castella-la Manxa, Emiliano García-Page, a qui «ningú o molt poca gent discuteix el lideratge».

Des de la candidatura de Patxi López, Rafael Simancas va demanar la fi de les divisions internes que s'arrosseguen des de fa anys, però aquesta vegada «sense tancaments en fals». «Els guanyadors han de mostrar voluntat per reconèixer la pluralitat i integrar lleialment el conjunt, votés el que votés, i els no guanyadors han d'assumir una actitud col·laboradora de la mateixa lleialtat cap als que han obtingut a dreta llei la confiança de la majoria», va advertir.

Al marge de les crides a la unitat, Sánchez serà proclamat avui oficialment nou secretari general del PSOE, el que obre una fase prèvia al Congrés Federal amb la celebració dels «congressets» provincials, el primer termòmetre per comprovar si es fa realitat la reclamada integració del partit.

Integració que es podrà palpar quan es conegui el nou organigrama del partit, pendent a l'espera de 39 Congrés Federal de mitjans de juny, però la interinitat provoca alguns desajustos en els grups parlamentaris. Al Congrés, fonts del grup socialista esperen que es nomeni com més aviat millor el nou portaveu després de la dimissió d'Antonio Hernando, encara que sigui temporalment a l'espera del conclave de juny. Avui hi ha diverses cites importants a la cambra baixa, com una reunió de la Comissió d'Investigació sobre el suposat finançament irregular del PP, que requereix prendre decisions de rellevància.

Aquesta falta de direcció va quedar demostrada en una sessió parlamentària amb una picabaralla entre el portaveu d'Interior, Antonio Trevín, i la diputada Margarita Robles. Els dos diputats, ell proper a Susana Díaz i ella a Pedro Sánchez, van mantenir una acalorada discussió quan la segona va demanar explicacions sobre per què s'havia de votar en contra de la Llei de Precursors d'Explosius, que es debatia ahir.

La resignació de González

Per part seva, l'expresident del Govern Felipe González va admetre que en perdre Susana Díaz les primàries, ell s'ha quedat «en minoria, com altres vegades», però creu que ara cal donar suport a la majoria guanyadora de Sánchez i «enfortir» el PSOE. «Cal fer un bon congrés i sortir amb un projecte sòlid», va destacar l'expresident del Govern.