La proposta pressupostària del president nord-americà, Donald Trump, a Alaska, a l'exploració petroliera, amb l'objectiu d'augmentar els ingressos fiscals. Les vendes de la Reserva Estratègica de Petroli, que actualment compta amb 688 milions de barrils i quedaria en només 270 milions barrils, començarien aquest any per valor de 500 milions de dòlars i arribarien a un total de 16.000 milions en la propera dècada.

«Creiem que és el més responsable que es pot fer. El risc es redueix dràsticament quan hem incrementat la producció com ho hem fet», va dir Mick Mulvaney, director de l'Oficina de Gestió i Pressupost de la Casa Blanca. Mulvaney es referia així al fort increment de la producció nacional a causa de la tècnica de la fracturació hidràulica, que ha acostat els EUA a la independència energètica.

D'altra banda, el pla proposa augmentar els ingressos federals a través de l'atorgament de llicències d'exploració al Refugi Nacional de Vida Salvatge de l'Àrtic, a Alaska, una àrea mediambiental protegida en la qual es calcula que hi ha 12.000 milions de barrils de cru. Amb aquests permisos, es calcula que es generarien 1.800 milions de dòlars addicionals. No obstant això, aquesta proposta compta amb l'oposició frontal dels grups mediambientals i no assumeix la dificultat i els alts costos operatius en un lloc tan remot i amb condicions meteorològiques tan extremes.

Paral·lelament, la primera proposta pressupostària del president dels EUA inclou un substancial retallada a l'ajuda exterior a Llatinoamèrica, amb reduccions a l'assistència proporcionada a tots els països del continent, un canvi que podria notar-se especialment a Mèxic i Amèrica Central. El pressupost -que ha de ser aprovat pel Congrés i podria patir canvis- concedeix 37.600 milions de dòlars al Departament d'Estat, dels quals 1.093 van a parar a les operacions al continent americà i el Carib, un descens de 614 milions de dòlars respecte l'any fiscal 2016.

En tot cas, la primera proposta pressupostària de Trump va mostrar clarament les prioritats econòmiques del seu govern: retallades substancials dels programes socials, augment de la despesa en defensa i seguretat fronterera i l'objectiu de suprimir el dèficit dels Estats Units.

Gira europea de Trump

El president dels EUA va arribar a Roma per ser rebut avui pel papa Francesc al Vaticà i iniciar l'etapa europea de la seva primera gira internacional. L'Air Force One va aterrar a l'aeroport romà de Fiumicino procedent de Tel Aviv, d'on va sortir Trump després d'haver visitat l'Aràbia Saudita, Israel i Cisjordània.

En un altre ordre de coses, l'exdirector de la CIA John Brennan va assegurar davant el Congrés dels Estats Units que el Govern rus «va interactuar» amb l'equip de campanya de Trump, encara que no va poder confirmar que es coordinessin en els seus esforços per minar les aspiracions de Hillary Clinton. Brennan, que va dirigir la CIA entre 2013 i gener passat, va assegurar que Rússia va interferir «descaradament» en les eleccions presidencials.