El Papa, molt seriós davant Trump

El Pontífex i el president nord-americà intercanvien missatges de pau durant la seva reunió al Vaticà · Un comitè del Congrés dels EUA cridarà a declarar Flynn en la investigació sobre Rússia

25.05.2017 | 10:32
El Papa, amb gest seriós, acompanyat de Donald, Melania i Ivanka Trump.

El president dels EUA, Donald Trump, i un papa Francesc més seriós del que és habitual van intercanviar missatges de pau durant la seva reunió al Vaticà, que va tenir un caràcter molt formal i va suposar un primer acostament entre dos líders que encaren els principals reptes actuals de manera molt diferent. «Necessitem pau», va admetre en un moment de la trobada Trump, que va expressar efusivament i diverses vegades la seva gratitud al Papa per l'audiència. Més tard, a través del seu Twitter, el president nord-americà va afirmar que sortia del Vaticà «més decidit que mai» a treballar per la pau al món i que havia estat un «honor de per vida» haver conegut el Papa.

Al Pontífex se'l va veure amb gest seriós abans d'iniciar la seva reunió privada amb Trump a la Sala del Tronetto, que va durar 27 minuts, i després tot es va desenvolupar dins de la normalitat i rigidesa del protocol, amb l'entrega mútua de regals i la presentació de la delegació nord-americana.

Segons la Santa Seu, el Papa i Trump van tenir un diàleg «cordial» en què van avalar «la promoció de la pau al món» mitjançant la negociació política. El Vaticà va assenyalar que els dos van intercanviar punts de vista «sobre alguns temes relacionats amb l'actualitat internacional i la promoció de la pau al món», fet que, segons el parer dels dos líders, s'ha d'aconseguir «mitjançant la negociació política i el diàleg interreligiós, amb especial referència a la situació al Próxim Orient i la protecció de les comunitats cristianes».

En ser preguntat pels periodistes a la residència de l'ambaixador nord-americà a Roma i on va rebre després de visitar el Vaticà el primer ministre italià, Paolo Gentiloni, Trump va dir sobre el Papa que és algú «especial», tot afegint: «Vam tenir una reunió fantàstica».

 Després de l'audiència privada entre tots dos, en lliurar-li el medalló de bronze que regala a molts caps d'Estat i que representa una olivera que creix entre una pedra trencada, el Papa va explicar a Trump, amb ajuda del seu intèrpret, que li agrada oferir-lo com obsequi perquè els mandataris siguin «unió per a la pau». A més, en regalar-li el seu últim missatge de la jornada de pau, el Pontífex argentí va dir a Trump que l'havia signat «personalment» per a ell.

El president dels Estats Units va afirmar davant del papa Francesc que la Santa Seu i el seu país «comparteixen molts valors fonamentals», com la protecció dels Drets Humans i la llibertat religiosa. Segons un comunicat difós per la Casa Blanca, en la trobada es va tractar també la manera en què els Estats Units, la Santa Seu i la comunitat internacional «poden treballar junts per combatre el terrorisme».

Crida a l'OTAN

En aquest sentit, Trump vol que l'OTAN com a organització s'uneixi a la coalició internacional contra el grup gihadista Estat Islàmic i així ho plantejarà a la cimera de líders de l'Aliança d'avui, segons va avançar el seu secretari d'Estat, Rex Tillerson. El secretari d'Estat va dir que «seria un pas molt important» que l'OTAN com a bloc s'unís formalment a la coalició contra l'EI que encapçalen els EUA.

En un altre ordre de coses, el Comitè d'Intel·ligència de la Cambra Baixa dels Estats Units citarà a declarar Michael Flynn, exassessor de Seguretat Nacional del president Donald Trump, en la seva investigació sobre la suposada ingerència de Rússia a les eleccions de 2016. La citació s'està preparant i podria emetre's aquesta setmana davant la negativa de Flynn, un general retirat, a aportar documents a la indagació que s'està portant a terme.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema