El líder electe del PSOE, PSOEPedro Sánchez, home de la seva màxima confiança en els últims mesos, tot i que es va abstenir en la investidura de Mariano Rajoy, portaveu provisional al Congrés, mentre pensa una nova estructura d'executiva en la qual no hi haurà barons. L'elecció d'Ábalos, que substituirà el dimitit Antonio Hernando durant les tres setmanes que queden per al 39è Congrés Federal, reflecteix que Sánchez ha gaudit de total llibertat per al seu nomenament i que per a això ha comptat amb la disposició de la gestora.

La seva pertinença a la direcció del grup parlamentari -era un dels cinc secretaris adjunts al secretari general, Miguel Ángel Heredia- ha tingut incidència en la designació d'Ábalos, el paper del qual en la victòria de Sánchez a les primàries ha estat clau.

Secretari provincial del PSOE de València, Ábalos no només va animar Sánchez a intentar recuperar les regnes del partit quan a aquest li van fallar les forces, sinó que va proporcionar estructura a la seva candidatura i va contribuir al fet que arrasés diumenge a la seva terra, amb el doble de vots que Susana Díaz, a la qual donava suport el president valencià, Ximo Puig.

Acompanyat d'Ábalos i de la que ha estat portaveu de la seva candidatura, l'asturiana Adriana Lastra, Sánchez va anar a Ferraz a instal·lar-se en el seu despatx de la quarta planta, que ningú de la gestora ha arribat a fer servir des que ell el va desallotjar el passat octubre.

Després d'una breu reunió amb els treballadors de la casa, el líder socialista va mantenir una conversa informal amb periodistes, en què va explicar que prepara una «nova estructura» d'executiva federal en la qual té clar que no hi haurà cap secretari general territorial, com fixa el model de partit que els militants han avalat a les primàries i que ell està disposat a portar «fins al final».

Sánchez va triar en el seu primer mandat una direcció que incloïa gairebé tots els líders territorials, tot i que la majoria com a vocals, no amb àrea de responsabilitat.

Sánchez vol també que els criteris de nomenament de la nova direcció siguin «de vàlua, no territorials», i que les persones que hi estiguin siguin «referents de cada àmbit sectorial». Després d'assegurar que no té encara noms al cap, va destacar que «allò important és l'estructura de l'executiva i després veure quins perfils s'hi ajusten».

La seva intenció és «reforçar les àrees i la coordinació de determinades secretaries», va explicar, tot assenyalant que hi haurà «unitat» i «integració» de persones que han estat a les candidatures de Susana Díaz i Patxi López. «Totes les sensibilitats estaran integrades», va garantir.

A tres setmanes per al 39è Congrés Federal del 17 i 18 de juny, Sánchez ha aconseguit que tots els barons que van donar suport a Díaz a les primàries accedeixin a consensuar en els «congressets» provincials d'aquest cap de setmana els delegats que envien al conclave. Només Díaz es resisteix de moment a triar els delegats andalusos traslladant el criteri de proporcionalitat que van determinar diumenge les primàries, segons va denunciar l'exconsellera del Govern andalús Evangelina Naranjo.