El terrorisme va tornar a colpejar la minoria cristiana copta a Egipte, que va veure, malgrat l'estat d'emergència declarat, com 28 dels seus fidels morien en un tiroteig perpetrat per deu homes contra un autobús que es dirigia al monestir de Sant Samuel, a prop del poble d'Al Adua. Diferents imatges retransmeses per la televisió estatal mostraven la duresa de l'atac, ja que, segons el Ministeri d'Interior, els homes armats, que anaven en tres cotxes tot terreny, van envoltar l'autobús i van començar a disparar indiscriminadament contra el vehicle. A l'interior també hi havia nens que haurien perdut la vida, entre ells dos menors de 2 i 4 anys.

L'autobús que transportava aquests cristians coptes es dirigia al monestir de Sant Samuel, a pocs quilòmetres d'Al Adua, per una carretera del desert occidental egipci a la província de Minia, al sud del país, quan es va veure sorprès per un atac que a l'hora de tancar aquesta edició cap grup havia assumit.

Les dues desenes de ferits provocats per l'atac van ser traslladats a quatre hospitals a les localitats de Magaga, Al Adua, Bani Mazar i Matay, a la província de Minia, mentre la policia va imposar un cordó de seguretat a la zona i va duplicar els seus esforços per trobar els assaltants.

La minoria cristiana copta ha estat víctima de diversos atemptats en els últims mesos, com el passat 9 d'abril, Diumenge de Rams, quan el grup terrorista Estat Islàmic (EI) va portar a terme dos atacs a les catedrals de Sant Jordi, a la ciutat de Tanta (delta del Nil), i de Sant Marc d'Alexandria (costa mediterrània), en què van morir 46 persones.

De fet, a partir d'aquest atac terrorista, el president egipci, Abdelfatah al Sisi, va declarar l'estat d'emergència a tot el país i va desplegar forces de l'exèrcit a les rodalies de llocs públics i esglésies per protegir-los.

Igualment, a la província del nord del Sinaí, on té la seva base el grup Wilayat Sina, la branca de l'EI a Egipte, l'estat d'emergència regeix des 2014. Així mateix, el passat 11 de desembre un terrorista afiliat a l'EI es va immolar a l'interior de l'església de Sant Pere, situada al costat de la catedral copta de la capital egípcia, i va matar una trentena de fidels, la majoria dones i nenes.

Avions egipcis van bombardejar els centres principals de grups terroristes a l'est de Líbia després que Al Sisi anunciés que no dubtaria a colpejar els camps d'entrenament dels gihadistes després de l'atemptat. Les forces aèries egípcies van destruir completament els centres principals dels grups islamistes Majlis al Shura i Mujahidín a Derna, un els principals bastions dels grups gihadistes de Líbia.

La promesa d'Al Sisi

Els avions egipcis van realitzar sis incursions contra «uns campaments d'entrenament de terroristes» a la ciutat de Derna, situada a l'est de Líbia. Pocs minuts abans de l'anunci d'aquest bombardeig i en un discurs televisat, el president egipci va prometre acabar amb els gihadistes i atacar els seus camps d'entrenament tant «a territori egipci com a estranger».