El secretari general del PSPV i president de la Generalitat, Ximo Puig, ha renunciat a participar com a delegat en el Congrés Federal del PSOE per no entorpir l'elecció d'una nova direcció del partit. D'aquesta manera, Puig, afí a Susana Díaz, ha preferit quedar-se al marge del Congrés, tot i que treballarà perquè els delegats de la Comunitat Valenciana reflecteixin l'agenda valenciana i les propostes de tota la delegació.

Per altra banda, després de vuit mesos de distanciament, el líder del PSOE, Pedro Sánchez, considera que el dimitit portaveu del grup socialista, Antonio Hernando, és «recuperable» per a la nova etapa que s'obrirà després del Congrés Federal de juny i la seva idea és reubicar-lo en algun lloc en el qual sigui «útil» per al grup.

Sánchez i Hernando van tornar dijous a veure's les cares en una reunió a Ferraz, en la qual el secretari general no només va demanar a l'exportaveu al Congrés que segueixi a la direcció del grup tres setmanes més per ajudar el portaveu provisional, José Luis Ábalos, -sol·licitud que va acceptar - sinó que també li va oferir un lloc en què es reconegui la seva experiència. Tant l'entorn de Sánchez com el d'Hernando van destacar que «no hi ha res tancat» i que s'està veient quin és el paper que aquest podria exercir, previsiblement com a portaveu d'alguna comissió del Congrés.

El secretari general del PSOE va fer balanç de la primera setmana des de la seva reelecció com a líder del PSOE en les primàries de diumenge passat: «Hem inaugurat un temps en el nostre estimat partit». Després de reunir-se amb la direcció del grup parlamentari socialista, Sánchez va resumir amb aquesta frase aquesta primera setmana, en què també ha mantingut trobades amb els treballadors del PSOE i amb la premsa. «Comença un temps nou, un temps d'enorme il·lusió, de compromís amb la societat espanyola i d'esperança en el futur», va destacar.

El líder del PSOE va explicar que la seva primera reunió va voler que fos amb els treballadors de la seu socialista de Ferraz, als qui va traslladar el seu desig de seguir treballant junts perquè el projecte socialista transformi «una vegada més aquest país».

Paral·lelament, el secretari general de la Federació Socialista Asturiana i president de la Comissió Gestora del PSOE, Javier Fernández, va anunciar a la Comissió Executiva de la seva organització la seva decisió de no optar de nou al càrrec al Congrés autonòmic previst per al proper mes de setembre. Fernández, que ja havia anunciat que aquesta seria la seva última legislatura al capdavant de l'Executiu que presideix des del 2012, va ser triat el 2000 en un Congrés en el qual es va imposar a Álvaro Álvarez.