El secretari general del PSOE, PSOEPedro Sánchez amb qui pactarà el sentit del vot del grup socialista a la moció de censura del proper 13 de juny, on els socialistes podrien abstenir-se o votar-hi en contra. La reunió tindrà lloc al despatx del líder socialista a la seu madrilenya de Ferraz i es produirà vuit dies després de la celebració de les Primàries al PSOE, en què Sánchez va aconseguir la reelecció com a secretari general després d'imposar-se a Susana Díaz i Patxi López.

Encara que Pedro Sánchez va parlar amb Fernández a la mateixa nit de diumenge 21, una vegada que es va confirmar la seva victòria a les Primàries, i ell confiava a entrevistar-se l'endemà amb el també president d'Astúries, finalment ha hagut d'esperar més d'una setmana per poder parlar personalment amb ell. Durant aquesta setmana, a més, Javier Fernández ha anunciat que no es tornarà a presentar a la secretaria general del PSOE d'Astúries.

El vot del grup socialista a la moció de censura contra el Govern de Mariano Rajoy serà un dels principals assumptes que tots dos tractaran en la seva reunió d'avui. Des que la moció va ser presentada per Units Podem, tots els dirigents socialistes han deixat clar que no avalaran Pablo Iglesias com a candidat a la Presidència del Govern en substitució de Rajoy.

No obstant això, l'equip de Pedro Sánchez seria més partidari d'abstenir-se en la votació, perquè si bé consideren que la gestió de Rajoy és «censurable», també entenen que Iglesias «no és presidenciable», en paraules d'una de les diputades més properes al líder del PSOE, Adriana Latra.

Divendres passat, Fernández es va comprometre a «escoltar» el nou secretari general sobre el vot davant la moció de censura d'Units Podem, però va recordar que sempre havia deixat «ben clar» el seu rebuig a la iniciativa de la formació liderada per Iglesias.

Més enllà d'aquest debat, Sánchez i Fernández parlaran dels preparatius del 39 Congrés Federal del PSOE que se celebrarà entre el 16 i el 18 de juny a Madrid, i per al qual ja s'han designat gairebé un miler de delegats votats pels congressos provincials o «congressets» d'aquest cap de setmana.

Fernández està especialment preocupat pel concepte d'Espanya plurinacional que els «sanchistes» volen que sigui assumit pel conclave socialista, en una concepció territorial del país no compartida pel president asturià. Així, la nova etapa que s'obre al PSOE després de les seves Primàries i la cruïlla del congrés federal ocuparan en bona part la reunió entre Fernández, com a dirigent en retirada, i Sánchez, com a nou líder.