Els Pressupostos de 2017 inclouran la creació d'una Oficina Nacional d'Avaluació (ONE) de la contractació pública que supervisarà les concessions i farà un estudi de la seva viabilitat econòmica, de manera que contemplen així una petició de Ciutadans per a la futura Llei de Contractes públics. El diputat de Ciutadans Fernando Navarro va valorar durant la seva intervenció en el debat d'esmenes als pressupostos en el ple del Congrés que el Govern hagi acceptat transaccionar aquesta iniciativa que persegueix fer més eficient la contractació pública.

Ciutadans reclama que l'ONE tingui un caràcter independent i controli la viabilitat de les concessions abans i després del contracte i pugui en el futur ampliar el seu camp d'actuació a totes les obres públiques a partir d'una determinat import.

Per part seva, el ministre d'Hisenda i Funció Pública, Cristóbal Montoro, va defensar el projecte pressupostari de 2017 perquè és el resultat de la negociació i perquè comptarà amb el suport de diputats de totes les comunitats autònomes. Aquests Comptes «bons per a tots» tindan «el suport de 176 diputats que representen tot Espanya, totes les comunitats autònomes i fins a set partits diferents», va argumentar el ministre a la cambra.

La majoria de l'oposició va lamentar que els Pressupostos ja estiguin garantits amb el suport del diputat de Nueva Canarias, Pedro Quevedo, i que hagin de ser aprovats sense incloure iniciatives socialistes, d'Units Podem, d'ERC o de l'PDeCAT.

El diputat del PSOE Julián López Milla va acusar el Govern d'«aprofitar la crisi per retallar l'Estat del benestar», mentre que la diputada del PSOE Mercè Perea va recriminar que els comptes no recullin un augment de les pensions en relació amb l'IPC, consolidant «la pobresa dels pensionistes». Des d'Units Podem, la diputada Auxiliadora Honorato va instar a augmentar més d'un 1% el salari dels funcionaris i a eliminar la taxa de reposició amb una oferta pública d'ocupació extraordinària a sectors de l'administració.