El president del Govern, Mariano Rajoy, i el líder del PSOE, Pedro Sánchez, van mantenir una conversa en la qual el secretari general dels socialistes li va garantir al cap de l'Executiu que el seu partit l'acompanyarà en la defensa de la legalitat i la Constitució davant de qualsevol intent de trencar-la. Així ho van assegurar fonts del Govern i del PSOE després d'aquesta conversa, que estava pendent des de la victòria de Sánchez a les primàries socialistes el passat 21 de maig.

El que Sánchez va deixar clar, segons aquestes fonts, és la defensa de la legalitat i de la Constitució contra qualsevol intent secessionista de Catalunya. En aquest context, va expressar l'oposició al referèndum que pretén convocar el Govern de la Generalitat.

La vicepresidenta del Govern, Soraya Sáenz de Santamaría, va reconèixer sentir-se «tranquil·la» per la postura de Sánchez, defensor d'un Estat plurinacional, encara que dins del marc de la Constitució. El ministre portaveu, Íñigo Méndez de Vigo, havia demanat divendres passat al PSOE que aclarís la seva posició.

El nou portaveu del grup socialista al Congrés, José Luis Ábalos, va assenyalar que, igual que en l'etapa anterior de Sánchez al capdavant del partit, la postura serà «sempre» la del respecte a la llei i a la legalitat. Sáenz de Santamaría va celebrar aquestes paraules i va dir que la tranquil·litzen.

Per part seva, la portaveu del Govern i consellera de Presidència, Neus Munté, va assegurar que «l'expectativa del canvi ha durat poc a la casa del socialisme espanyol» i que «quan es tracta de negar la paraula als catalans, ràpidament PSOE i PP es posen d'acord».

Segons el parer de la portaveu del Govern català, «no hi ha novetat, perquè malgrat les diferències que existeixen entre ells, quan es tracta de negar la paraula als ciutadans de Catalunya, ràpidament PSOE i PP, PP i PSOE, arriben a un acord».