A partir del proper 30 de juny, quan entra en vigor la reforma del Registre Civil, el cognom patern ja no tindrà preferència a l'hora d'inscriure un fill acabat de néixer i els pares hauran de posar-se d'acord en l'ordre dels cognoms. La Direcció General dels Registres i del Notariat del Ministeri de Justícia preveu que en la majoria dels casos hi haurà acord entre el pare i la mare en l'ordre dels cognoms, fet pel qual creu que no es provocaran retards ni un major volum de treball.

Des de l'any 2000 es permet inscriure el nen amb el cognom de la mare en primer lloc, si els pares envien una sol·licitud al jutge encarregat del Registre Civil i una declaració de mutu acord sobre el canvi en l'ordre dels cognoms. Aquest canvi afectava per igual tots els fills de la parella. Si bé, en cas de no existir consens, es donava preferència per defecte al cognom patern.

Amb l'entrada en vigor de la nova llei, desapareix l'opció per defecte i s'obliga que els pares facin constar expressament l'ordre dels cognoms en la sol·licitud d'inscripció al Registre Civil, un canvi que permet «apropar-se més a la igualtat», segons va assenyalar la lletrada Anna Salort, especialista en Dret de Família i Dret Civil d'ABA Abogadas.

Si no es fa constar l'ordre, o hi ha desacord entre els pares, transcorregut el termini de tres dies serà el propi encarregat del Registre Civil qui estableixi aquest ordre tenint en compte l'interès superior del menor, però no posant per defecte el del pare.