El president del Govern, Mariano Rajoy, i el de Nova Canàries, Román Rodríguez, van signar l'acord que garanteix el vot a favor del diputat Pedro Quevedo als Pressupostos de 2017 i, a canvi, s'injectaran no menys de 750 milions a la societat canària directament o indirecta. Aquesta xifra la va aportar Rodríguez en roda de premsa després de la signatura de l'acord, gairebé alhora que el ple del Congrés acollia la penúltima jornada de debat i aprovació d'esmenes del projecte de Pressupostos Generals de l'Estat (PGE), abans que avui rebi el vistiplau de la Cambra i passi al Senat, on el PP té majoria absoluta.

En tot cas, el projecte dels Comptes va superar la primera de les tres tandes de votacions previstes al Ple del Congrés per incorporar esmenes dels grups i aprovar les diferents seccions dels comptes. En aquesta sessió es van introduir un total de 20 esmenes. El Govern del PP va comptar amb el suport de Ciutadans, PNB, UPN, Foro Asturias, Coalició Canària i Nova Canàries, sumant un total de 176 diputats que van anar donant suport a l'aprovació dels diferents títols de l'articulat del projecte de llei i dels comptes de cinc ministeris.

Per assegurar aquesta majoria absoluta al panell de votació van haver de comptar amb la presència de la diputada de Coalició Canària, Ana Oramas, que va viatjar a Madrid tot i que de matinada va morir el seu pare. Les votacions no permetien errors ni absències, ja que, en cas que una sola secció sigui rebutjada, tot el projecte seria tombat i retornat al Govern.

Per contra, els diputats del PSOE, Units Podem-En Comú Podem-En Marea, Esquerra Republicana, PDeCAT, Compromís i Bildu van votar en contra dels diferents dictàmens. A les files del «no» hi va haver una absència, la del diputat socialista Gregorio Cámara, el germà del qual va morir ahir. Així les coses, la votació més reproduïda en aquesta llarga tanda de votacions, que va durar gairebé dues hores, va ser 176 davant de 173, amb 349 diputats presents a l'hemicicle.