El Govern ha canviat d'actitud davant Manuel Moix i ha passat de la defensa al silenci, de manera que el futur del fiscal en cap Anticorrupció s'enfosqueix i queda pendent de la reunió que ha de mantenir amb el seu cap, el fiscal general de l'Estat, José Manuel Maza. Maza va quedar assenyalat tant per la vicepresidenta del Govern, Soraya Sáenz de Santamaría, com pel ministre de Justícia, Rafael Catalá, preguntats per Moix i per la seva participació en una societat radicada al paradís fiscal de Panamà. Després de la confiança expressada dimarts a Portugal pel cap de l'Executiu, Mariano Rajoy, els membres del Govern van optar per recordar que és al fiscal general de l'Estat a qui correspon nomenar i remoure el cap Anticorrupció.

No obstant això, el propi Catalá va explicar que ell desconeix si Moix dimitirà i va aconsellar als periodistes que no ho donin per fet. També va assenyalar que dimarts va trucar a Maza per preguntar-li sobre les informacions publicades i el fiscal general de l'Estat li va respondre que «no era res, una propietat familiar».

L'Executiu culpa directament els fiscals rebels de la filtració sobre la societat offshore a Panamà de Moix. Fonts governamentals vinculen aquesta informació amb el fet que sigui el nou cap d'Anticorrupció i amb les topades que ha tingut amb alguns dels seus subordinats en l'anomenada operació Lezo.

Moix va canviar en poques hores de discurs i, després de defensar dimarts que el seu comportament va ser correcte i transparent i descartar la dimissió, ahir va admetre que es va equivocar en no informar de la seva situació al fiscal general i va obrir la porta a la seva sortida. «No tinc cap afecció al càrrec», va assenyalar.

A l'espera que es produeixi la conversa amb Maza, el diari InfolibreSegons l'advocat José Román Marín de la Bárcena, que va actuar judicialment contra la família Moix a principis dels anys noranta per impagament i aixecament de béns en la construcció del xalet de Collado Villalba, en la declaració judicial dels pares de Moix estava present el seu fill Manuel.

Segons aquest lletrat, el pare de Moix va dir que només era apoderat de la societat panamenya Duchesse Financial Overseas, propietària del xalet que posteriorment van heretar els germans Moix, però que no era l'amo.

Mentrestant, el PSOE: o bé el seu cessament o bé la seva dimissió. Per part seva, Ciutadans prepara una reforma del Ministeri Públic per evitar actuacions com la de Manuel Moix, amb mesures que inclouen l'elecció del fiscal general per una majoria parlamentària reforçada i que tant aquest com els principals fiscals siguin examinats en una audiència prèvia.

Paral·lelament, el portaveu adjunt d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, va considerar que les explicacions que va donar el fiscal en cap d'Anticorrupció sobre la informació que assegurava que era propietari d'un 25 per cent d'una societat a Panamà són «un insult a la intel·ligència».

La pressió va arribar al fiscal general fins i tot des del col·lectiu de tècnics del Ministeri d'Hisenda (Gestha), que va demanar a l'Agència Tributària que obri una inspecció sobre ell i els seus germans per verificar si la societat familiar és una empresa per eludir el pagament de 90.000 euros en impostos.

Paral·lelament, l'Associació de Fiscals considera que Moix ha de posar el seu càrrec a disposició del fiscal general de l'Estat, perquè veu «compromesa en aquest moment la imatge d'imparcialitat de la institució». L'associació, majoritària en la carrera i de caràcterconservador, va avalar el nomenament de Moix valorant la seva trajectòria professional, però ara li demana que dimiteixi.

«No es qüestiona en cap moment la legalitat de l'actuació del senyor Manuel Moix, però sí pensem que les últimes informacions suposen un detriment per a la imatge de la carrera fiscal», va afirmar l'entitat, tot afegint que «és evident que es fa necessari exigir una vegada més un Codi Deontològic, reclamat insistentment per la carrera».