Funcionaris de la Casa Blanca s'han anticipat als congressistes i grups conservadors per revelar que el president dels Estats Units, Donald Trump, anunciarà avui els seus plans per retirar el país de l'Acord de París per a la lluita contra el canvi climàtic.

L'anunci de Trump està previst per a les 15.00 hora local des de la Casa Blanca.

En iniciar un procés per a la retirada de l'acord climàtic, Estats Units es quedarà sol al costat de Nicaragua i Síria, els únics dos països no signants dels compromisos adoptats a París per gairebé 200 nacions l'any 2015.

Trump va mantenir aquest dimecres el suspens davant les informacions aparegudes a la premsa sobre la retirada del seu país de l'Acord de París i a última hora del dia va avançar, a través de Twitter, que faria la seva anunci avui.

L'Acord de París es va signar durant el mandat de l'expresident nord-americà Barack Obama, que va definir aquest pacte com "un punt d'inflexió" i la "millor oportunitat" per salvar el planeta.

La meta proposada per Obama dins el marc de l'Acord de París és que els Estats Units redueixi per l'any 2025 les emissions de gasos d'efecte hivernacle entre un 26 i un 28 per cent respecte als nivells de 2005.

A l'espera dels detalls de l'anunci de Trump, el punt 28 de l'Acord de París indica que qualsevol país que hagi ratificat l'acord, com és el cas dels Estats Units, només podrà sol·licitar la seva sortida del mateix tres anys després de la seva entrada en vigor, és a dir, el 4 de novembre de el 2019.

Un cop feta formalment aquesta petició, ha de passar un altre any perquè la sortida de l'acord sigui efectiva.