En Jaume Costa és un home tenaç, amb una determinació per sobre de la mitjana. Molts el podrien qualificar de tossut i imprudent, però en el que coincideixen tots els que el coneixen és en el descomunal amor que sent per la seva filla, Rubi, el motor de la seva vida. L'empresari gironí està atrapat a Hondures en no poder treure del país la seva filla de 6 anys, que no disposa de l'obligatori permís per tornar a Girona d'una mare que no té cap tipus de contacte amb ella i que la va abandonar quan era molt petita, i mentre pleiteja per aconseguir el seu somni de sortir del país centreamericà no desaprofita cap ocasió per denunciar el calvari que està patint. El principal mitjà per fer-ho ha estat el llibre on explica la seva història, Las dos caras de la moneda, publicat al gener de 2016 i reeditat aquesta setmana ja complet amb una segona part d'una història que també havia de ser explicada.

Costa, que viu molt humilment a Tegucigalpa, la capital d'Hondures i considerada la cinquena ciutat més perillosa del món per l'ONU, va publicar 1.000 exemplars de la primera part del llibre gràcies a una donació d'un particular que resideix als Estats Units, mentre que ara ha pogut publicar 1.000 exemplars més del llibre ja complet gràcies a la Cambra de Comerç de Tegucigalpa.

Paral·lelament, l'empresari gironí està a punt de començar una gira de tres mesos per diverses ciutats del país per explicar el seu cas gràcies a la col·laboració de la Secretaria de Cultura del Govern hondureny i l'Associació de Municipis del país centreamericà.

Però el llibre no és l'únic mitjà amb el qual Costa denunciarà la seva situació, ja que també s'està preparant el rodatge d'una pel·lícula sobre el seu calvari, que es dirà Rubi, com la seva filla. El projecte, que ha patit retards per canvis en les persones interessades a desenvolupar-lo, està ara en mans de la productora Tekno-Imagen. El director Darío Pinu es responsabilitzarà del rodatge, amb el suport de Jorge Bustillo.

Paral·lelament, per a aquest mes de juny s'espera que hi hagi sentència sobre la petició de l'empresari gironí de poder sortir del país amb la seva filla, quelcom que posaria fi a un calvari que va començar el setembre de 2011, moment en el qual va arribar a Hondures per a una nova vida amb tota la il·lusió, però que va ser l'inici d'una odissea en la qual fins i tot la seva vida ha estat en perill.