L'Audiència d'Alacant ha confirmat la multa de 30 euros imposada per un jutge al repartidor de paqueteria que va agredir un youtuber dedicat a les bromes amb càmera oculta que el va insultar cridant-li "caranchoa", un vídeo que es va fer viral a Internet.

Segons la sentència a la qual ha tingut accés EFE, la secció primera de la institució judicial ha desestimat el recurs d'apel·lació presentat pel youtuber, Sergio Soler, conegut com Mr. Granbomba, contra la sentència que va dictar el passat mes de març el titular del Jutjat d'Instrucció 8 d'Alacant, Ángel Manuel Villanueva.

El repartidor, Ricardo Osorio, va ser condemnat llavors com a autor d'un delicte de lesions lleus, encara que el jutge va rebutjar que hagués d'indemnitzar el youtuber per la bufetada que li va propinar després de determinar que aquest havia assumit el "risc" de ser colpejat amb la seva actitud provocadora i s'havia lucrat amb posterioritat amb el vídeo.

La secció primera de l'Audiència alacantina qualifica aquesta agressió com "una infracció venial", un delicte lleu que té, per tant, una "transcendència penal mínima", encara que admet que el cas ha tingut "una enorme repercussió mediàtica".

"Evidentment no es pot justificar, i no ho fa la sentència, la resposta a una ofensa verbal amb una agressió, bufetada, però la sentència analitza la prova practicada i es decanta críticament per la versió del denunciat, que està treballant en aquest moment de repartidor i sotmès a l'estrès propi del seu treball ", diu el jutge que ha resolt el recurs d'apel·lació, José Antonio Durá.

Segons la seva opinió, "no és en absolut desgavellat" que l'agressor, tal com va acceptar el jutge d'instrucció, pensés que no només era objecte d'una broma, sinó que estava patint una maniobra de distracció per sostreure-li la mercaderia que portava.

En aquest sentit, "és indiferent" que el "youtuber" cridés al seu interlocutor una o dues vegades "caranchoa", ja que era "plenament conscient i assumia com un risc del que efectuava i d'aquí l'interès del públic, perquè s'estava jugant el físic, que un dia li podien donar una bufetada ".

"Fins i tot -afegeix la decisió d'apel·lació- es vantava que en certa manera l'hi tenia merescut perquè realitza accions que comporten aquest risc i aquest és l'al·licient per cridar l'atenció del públic al qual va dirigit".

L'Audiència d'Alacant avala també que l'agressor se li apliqués l'anomenada "legítima defensa putativa", ja que va creure per error que havia patit un intent robatori i així ho va comunicar a la seva empresa mitjançant un part intern abans que el vídeo es fes públic.

Després de conèixer la sentència d'apel·lació, que és ferma i rasa definitivament el procés, l'advocat del repartidor, Carlos Frigola, ha expressat a Efe la seva satisfacció pel fet que el seu client pugui "abonar la multa de 30 euros i seguir fent vida normal ".

Alhora, ha reiterat la seva intenció d'arribar a un acord amb Mr. Granbomba que eviti que el repartidor es querelli contra ell "per vulneració del dret a l'honor i per la resta de presumptes il·lícits que haurien estat advertits durant la tramitació del procés penal ".

Un jutjat de Primera Instància d'Alacant va celebrar recentment un acte de conciliació previ a la interposició d'aquesta querella que va acabar sense acord entre les parts.