El portaveu del PP al Congrés, Rafael Hernando, va admetre que el Govern va posar en marxa «a la desesperada» l'anomenada amnistia fiscal en un moment en què Espanya estava en risc de ser rescatada i estava «a la vora del col·lapse» econòmic. «Evidentment no ho vam fer bé», va reconèixer el portaveu popular, qui va assegurar que el seu partit accepta la sentència del Tribunal Constitucional.

Va insistir a justificar la mesura adoptada el 2012 en un moment d'«enorme dificultat», en què el PP acabava d'arribar al Govern i el país estava immers en una greu crisi, amb un dèficit molt elevat i a la vora del rescat. Per això, i perquè aquest tipus de regularització fiscal s'havia fet a altres països, es va prendre aquesta decisió, va explicar Hernando, que també va posar en valor tots els diners sense declarar que van aflorar llavors i que van servir per ampliar la base de recaptació a anys posteriors.

«Sens dubte ho podíem haver fet millor i hem de respectar la sentència», va admetre Hernando, però va insistir que l'amnistia fiscal va ser «una mesura a la desesperada» en un moment econòmicament molt complicat.

Paral·lelament, el portaveu del Govern, Ignacio Méndez de Vigo, va considerar que la sentència del Tribunal Constitucional que anul·la l'amnistia fiscal es fonamenta en «una qüestió de procediment» i va assegurar que el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, «compta amb tot el suport del Govern».

Per part seva, el president de l'organització professional d'Inspectors d'Hisenda de l'Estat (IHE), José Luis Groba, considera que els efectes de l'amnistia fiscal de 2012 són inamovibles. Groba va explicar que al principi de seguretat jurídica al·ludit en la sentència se suma el fet que ja han passat cinc anys des de la Declaració Tributària Especial (DTE), de manera que ja està prescrita i no hi pot haver cap actuació.

El PSOE va proposar al Congrés la reprovació del ministre d'Hisenda, segons va anunciar el portaveu socialista a la cambra baixa, José Luis Ábalos, que va insistir que sol·licitaran al Govern la llista de beneficiaris de l'amnistia.