La Unió Europea (UE) va instar el Regne Unit a iniciar com més aviat millor les negociacions sobre el Brexit. «Nosaltres podem obrir les negociacions demà (avui) al matí. Esperem una visita de Londres, esperem no experimentar retards addicionals en la conclusió de les negociacions», va afirmar el president de la Comissió Europea (CE), Jean-Claude Juncker, de visita a Praga. En aquest sentit, el líder del Partit Liberal Demòcrata, Tim Farron, va considerar que les negociacions del Brexit «s'han de suspendre» fins que el Govern es replantegi les seves prioritats.

Tot i la promesa de la primera ministra, Theresa May, que les negociacions s'iniciaran d'aquí a deu dies, tal com estava previst, les institucions europees temen que el resultat dels comicis retardi el divorci entre Londres i Brussel·les, després que May s'hagi quedat sense majoria absoluta, tot i que aspirava a un reforç electoral per donar suport a la seva línia dura de negociació. Brussel·les va instar el Regne Unit a no perdre temps davant el complex escenari que s'acosta i que haurà d'estar tancat a finals de març de l'any 2019.

Serà llavors quan es compleixi el termini de dos anys exactes des que el 29 de març May va activar l'Article 50 del Tractat de la Unió Europea, que feia oficial la voluntat del Regne Unit d'abandonar la UE, com va quedar palès en el referèndum -no vinculant- de juny de 2016. A partir de la notificació oficial, la legislació europea atorga 24 mesos per negociar el divorci entre Brussel·les i el país que vol abandonar el projecte comunitari, si bé les dues parts poden concedir-se una pròrroga en cas que el Regne Unit i els altres països de la UE ho decideixin per unanimitat. Però les institucions europees no es plantegen, per ara, allargar les discussions amb Londres i reiteren els dos missatges que han repetit incansablement des que el 51,89% dels britànics va votar a favor d'abandonar la UE: unitat dels Vint-i-set i dos anys per tancar un acord amb el Regne Unit.

El compte enrere ha començat

Des de primera hora, el president del Consell Europeu, Donald Tusk, i el negociador en cap de la UE per al Brexit, Michel Barnier, van assenyalar a través dels seus perfils a la xarxa social Twitter que cal discutir immediatament perquè el compte enrere ja ha començat. «Les negociacions han de començar quan el Regne Unit estigui preparat. El calendari i les posicions de la UE són clares. Unim les nostres ments per fer un tracte», va resumir Barnier.

Per la seva banda, els portaveus de la CE van rebutjar una i altra vegada anar més enllà d'aquesta línia argumental, comentar hipòtesis o interpretar els resultats. «Va en l'interès de tots que aquestes negociacions comencin al més aviat possible», va assenyalar el portaveu comunitari Alexander Winterstein.

Els periodistes van preguntar fins a 13 ocasions sobre les eleccions del Regne Unit i el Brexit al portaveu comunitari, que no va variar el missatge que la UE ha volgut traslladar a Londres, excepte per alguna pregunta sarcàstica en la qual es va permetre un gest de complicitat humorístic.

«Sobre els plans de vacances de Michel Barnier, he de comprovar-ho. Però tant ell com el seu equip estan preparats, com ja he dit», va insistir Winterstein quan encara no se sabia si May intentaria tornar a formar Govern.

Després de l'anunci de la primera ministra britànica que el seu Executiu conservador buscarà el suport del Partit Democràtic Unionista d'Irlanda del Nord, la reacció a Brussel·les tampoc va variar gens ni mica. «En nom del Consell Europeu, m'agradaria felicitar-la pel seu nou nomenament com a primera ministra», va traslladar Donald Tusk a May en una carta, en la qual va insistir que «no hi ha temps a perdre» per posar en marxa unes negociacions que Brussel·les espera que aportin un resultat que sigui «el menys disruptiu possible» per als «ciutadans, negocis i països» de la UE.

Per part seva, l'empresa i els mercats financers van mostrar la seva inquietud per la incertesa creada al Regne Unit. La lliura va caure més d'un 2% després de conèixer que el Partit Conservador va reduir la seva majoria parlamentària. La lliura va recuperar una mica de terreny al final de la jornada i va baixar un 1,39% respecte de l'euro, fins als 1,139 euros, i un 1,67% davant del dòlar nord-americà, fins 1,273 dòlars.

La Borsa de Londres va culminar per la seva banda la sessió amb un avanç de l'1,04%, a 7.527,33 punts, impulsada per la depreciació de la divisa, que afavoreix les multinacionals que facturen en altres monedes.