La causa de la mort d'Ignacio Echeverría, l'espanyol que va morir en l'atemptat de Londres de dissabte passat i que serà enterrat avui al cementiri de Las Rozas (Madrid), va ser «una ganivetada a l'esquena», segons consta en el certificat de defunció, van informar fonts del Ministeri espanyol d'Afers Exteriors. Echeverría va morir en l'atemptat perpetrat per tres gihadistes al pont de Londres i al mercat de Borough, a la capital britànica. El fèretre amb el cos d'Echeverría va arribar ahir poc després de les 16.00 hores a la base aèria de Torrejón de Ardoz en un avió militar. Allà l'esperava el president del Govern, Mariano Rajoy, per rebre'l «com es mereix»

Echevarría va morir quan intentava socórrer una dona que estava sent atacada pels terroristes a Londres. Aquesta acció va ser reconeguda divendres al Consell de Ministres amb la concessió de la Gran Creu del Mèrit Civil, que li va imposar Rajoy a la mateixa base aèria, segons van confirmar fonts del Govern. Al costat de Rajoy hi havia, entre altres, l'ambaixador d'Espanya al Regne Unit, Carlos Bastarreche, i el subsecretari del Ministeri d'Exteriors, Cristóbal González-Aller. A l'avió, contractat pel Govern, viatjaven familiars, així com la directora general de Suport a les Víctimes del Terrorisme, Sonia Ramos, i el cònsol d'Espanya a Londres, José Riera.

Ana, la germana del mort, va explicar en el seu mur de Facebook que el fèretre s'instal·laria cap a les 18.00 hores d'ahir al tanatori de Las Rozas. «Podeu venir a acompanyar-nos amb l'Ignacio», va dir confirmant també que l'enterrament serà avui a les 13 hores.

Lloguer frustat d'un camió

D'altra banda, els tres terroristes que van matar en total 8 persones i en van ferir 48 la setmana passada a Londres van intentar llogar sense èxit un camió de gran tonatge amb el qual podrien haver provocat una massacre encara més gran, va revelar ahir la policia britànica. Les forces de seguretat creuen que Khuram Shazad Butt, el jove d'origen pakistanès a qui consideren el líder del grup, no va poder pagar amb una targeta de crèdit el lloguer d'un camió de 7,5 tones i es va veure obligat a optar per una furgoneta.

Els tres còmplices van atropellar amb aquest vehicle la multitud que passejava pel pont de Londres cap a les 21 hores (hora espanyola) de dissabte i van apunyalar després de forma indiscriminada la gent que era a la concorreguda zona de bars i restaurants al mercat de Borough.

Els terroristes van utilitzar ganivets amb fulla ceràmica de color rosa, de 30 centímetres de longitud, que portaven lligats al canell, i comptaven a més amb còctels Molotov a la furgoneta que no van arribar a utilitzar. Els tres atacants, que van ser abatuts a trets per la policia, havien omplert tretze ampolles de vi amb líquid inflamable i carregaven a més amb dos bufadors, que podrien haver utilitzat per calar-los foc. El cap de la unitat antiterrorista de la Policia Metropolitana de Londres, el comandant Dean Haydon, va suggerir que podrien haver establert un «pla B», pel qual haurien tornat a la furgoneta després d'apunyalar algunes persones per començar a llançar els còctels Molotov. «No ho sabem, només podem conjecturar», va puntualitzar Haydon.

Dins de la furgoneta Renault blanca que van utilitzar la policia va trobar a més diverses cadires d'oficina, bosses de graveta per a la construcció i una maleta. Els investigadors creuen que les cadires els van servir per convèncer les seves famílies i amics que estaven fent una mudança, mentre que la graveta podria haver servit així mateix com a coartada si eren detinguts abans de l'atemptat, o bé per augmentar el pes del vehicle.

El comandant Haydon va detallar a més que experts artificiers van confirmar que els cinturons explosius que portaven els terroristes eren falsos. «Només puc pensar que formaven part del seu pla per crear terror entre la gent amb la qual es creuaven», va afegir. A més, davant aquestes noves dades, el comandant va fer una crida a les empreses de lloguer de vehicles perquè es posin en contacte amb la policia si detecten alguna petició sospitosa.