El president dels EUA, Donald Trump, va anunciar la «cancel·lació» de la política de Barack Obama cap a Cuba i es va mostrar disposat a negociar «un acord millor» amb l'illa, però només si hi ha avenços «concrets» cap a la celebració d'«eleccions lliures» i l'alliberament de «presoners polítics». «No aixecarem les sancions a Cuba fins que tots els presoners polítics siguin lliures, tots els partits polítics estiguin legalitzats i es programin eleccions lliures i supervisades internacionalment», va dir Trump durant un discurs a Miami (Florida).

El governant va reptar Cuba «a acudir a la taula negociadora amb un nou acord que estigui en el millor interès tant del seu poble com» del nord-americà, i va donar per «cancel·lat» el marc acordat entre Obama i Raúl Castro per normalitzar les relacions bilaterals.

El mandatari nord-americà va advertir, però, que «qualsevol canvi» en la seva postura cap a Cuba dependrà d'«avenços concrets» cap a objectius com les eleccions lliures, l'alliberament de presos polítics i el lliurament a la Justícia nord-americana de «criminals i fugitius» que han trobat refugi a l'illa. «Quan els cubans facin passos concrets, estarem preparats i serem capaços de tornar a la taula per negociar aquest acord, que serà molt millor», va assegurar Trump.

«La nostra ambaixada roman oberta amb l'esperança que els nostres països puguin forjar un camí molt millor», va afegir el multimilionari, que no ha pres cap mesura per rebaixar el nivell de relacions diplomàtiques amb l'illa.

Per altra banda, el president dels Estats Units va assenyalar que està sent investigat per acomiadar l'exdirector de l'FBI James Comey per la persona que li va dir que donés aquest pas, sense precisar a qui es refereix. «Estic sent investigat per acomiadar el director de l'FBI per l'home que em va dir que acomiadés el director de l'FBI! Caça de bruixes», va escriure Trump en un missatge de Twitter que deixa molts interrogants.

El president no va donar cap nom, però el seu comentari arriba després que dijous, a la mateixa xarxa social, es mostrés enfurismat i titllés de «falsa» la informació que el fiscal especial Robert Mueller està investigant-lo per possible obstrucció a la justícia.

No obstant això, no està clar si es refereix a Mueller, que va ser nomenat fiscal especial sobre la trama russa després de l'acomiadament de Comey, o al vicefiscal general nord-americà, Rod Rosenstein, qui va elaborar un informe determinant en el qual recomanava a Trump destituir Comey.

Poc abans del controvertit missatge, el magnat va escriure un altre en què deia: «Després de set mesos d'investigacions i audiències al comitè sobre el meu complot amb els russos ningú ha estat capaç de mostrar cap prova. Trist!».

Paral·lelament, el fiscal especial designat per investigar la suposada ingerència de Rússia a les eleccions nord-americanes de novembre està examinant els negocis de Jared Kushner, gendre i assessor de Trump, va informar The Washington Post. Alhora, l'equip del poderós fiscal especial investiga els negocis d'altres assessors del president com l'exconseller de seguretat nacional Michael Flynn.