El PSOE aprova al seu congrés reconèixer el «caràcter plurinacional d'Espanya»

?Miquel Iceta havia demanat a l'inici del conclave «un missatge clar» de la voluntat del seu partit d'aportar una solució al «problema» a Catalunya ?Susana Díaz assenyala que «a aquest país la sobirania nacional resideix en tots els espanyols»

17.06.2017 | 23:44

El PSOE va aprovar a la ponència política del seu 39 Congrés Federal el compromís de «perfeccionar el reconeixement del caràcter plurinacional d'Espanya», deixant clar que «la sobirania resideix en el conjunt del poble espanyol», fet que el líder del PSC, Miquel Iceta, va celebrar com «un pas més». El debat sobre la plurinacionalitat de l'Estat era una de les principals discussions del 39 Congrés Federal del PSOE que se celebra al Palau Municipal de Congressos de Madrid, una qüestió que es va tractar a la comissió política, presidida pel portaveu socialista a l'Ajuntament de Santander, Pedro Casares, i amb Cristina Narbona, Josep Borrell i Carmen Calvo com a ponents.

En aquesta comissió, l'apartat dedicat a la plurinacionalitat va ser aprovat finalment, després que l'esmena que demanava la seva supressió, i que va defensar la delegació asturiana, fos rebutjada per 41 vots a favor i 165 en contra dels delegats, resultat que suposa que l'esmena ni tan sols va passar al debat final del plenari.

Aquest apartat aprovat, sota el títol «un model territorial estable i equilibrat», defensa que «una reforma constitucional federal, mantenint que la sobirania resideix en el conjunt del poble espanyol, ha de perfeccionar el reconeixement del caràcter plurinacional de l'Estat apuntat a l'article 2 de la Constitució».

«Les tensions relacionades amb l'organització territorial de l'Estat han estat una constant en la història de l'Espanya moderna. I la falta de solucions comunament acceptades han ocasionat tensions competencials, i en els últims anys també identitàries, basades en suposats greuges comparatius», destaca aquest apartat de la ponència.


Fi del debat

D'aquesta manera es tancava una de les qüestions que havien generat més debat intern abans del congrés socialista, després que a la campanya de les primàries Pedro Sánchez defensés que Catalunya ha de ser reconeguda com «una nació dins d'una Espanya nació de nacions».

Hores abans, Iceta havia fet una crida a que el congrés del PSOE donés un «missatge clar» als catalans de la voluntat d'aportar una solució al «problema» a Catalunya i es reconegués la plurinacionalitat d'Espanya i la seva «diversitat de sentiments nacionals». En declaracions en arribar al Palau Municipal de Congressos de Madrid, Iceta va assegurar que «la idea de nació està relacionada amb un sentiment, hem que trobar la manera que els diversos sentiments nacionals d'Espanya es trobin recollits per la Constitució, trobarem la fórmula més adequada per fer-ho, però l'important no és això», va assenyalar.

Paral·lelament, la presidenta andalusa, Susana Díaz, va assegurar que sobre el debat plurinacional ella defensa l'article 2 de la Constitució: «Saben que jo defenso que a aquest país la sobirania nacional resideix en tots els espanyols i és el que hem defensat tots els socialistes a Granada i seguirem defensant-ho allà on ens trobem».

El president d'Extremadura i líder dels socialistes extremenys, Guillermo Fernández Vara, va assegurar sobre aquest debat que «un pot dir-se con vulgui sempre que això no signifiqui tenir més drets, els noms no diuen res si no hi ha res darrere». «Si es manté el compromís pel qual la sobirania resideix en el poble i el compromís de la indissoluble unitat de la nació espanyola, i si es manté que Espanya és plural i diversa, on és el problema?», va afirmar. «La base fonamental és on està la sobirania i si està en joc o no la unitat d'Espanya. I avui quedarà clar que, ni una cosa ni l'altra, estan en joc», va afegir.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Espanya Internacional

Evacuen l'estació tren Nîmes en l'inici de la Vuelta Ciclista a Espanya

L'organització de la Vuelta, que avui va començar en aquesta ciutat francesa, havia informat a la...

Un home mata dues persones i en fereix sis més a punyalades a Finlàndia

Un home mata dues persones i en fereix sis més a punyalades a Finlàndia

La Policia aconsegueix detenir l'agressor en disparar-li un tret en una cama.Un grup de persones...

Pyongyang augura una catàstrofe si Washington i Seül fan maniobres

El Japó agraeix el suport dels EUA «sota aquesta situació d'amenaça nuclear de Corea del Nord»

Trump destitueix el cap d´estratègia de la Casa Blanca, Steve Bannon

Trump destitueix el cap d´estratègia de la Casa Blanca, Steve Bannon

La mare de la dona que va morir en ser atropellada per un cotxe conduït per un supremacista blanc...

El Suprem d´Israel suspèn la legislació sobre els assentaments a Cisjordània

El Tribunal Suprem (TS) d'Israel va ordenar la suspensió cautelar d'una legislació...

Un accident entre tres camions obliga a tallar una autovia a Toledo

L'A-4, autovia de Còrdova, va ser tallada a l'altura de Seseña (Toledo) en sentit...

Enllaços recomanats: Premis cinema