Un devastador incendi forestal provoca la mort d'almenys 62 persones a Portugal

L'impacte d'un llamp en un arbre sec podria ser l'origen de la catàstrofe, que també va causar una seixantena de ferits · Famílies senceres perden la vida als seus vehicles en plena carretera en veure's atrapades sobtadament per les flames

19.06.2017 | 08:19
Un devastador incendi forestal provoca la mort d'almenys 62 persones a Portugal

Portugal lluita per controlar l'incendi que arrasa des de dissabte el centre del país i que ja és el més mortífer de la seva història, amb un balanç provisional de 62 morts i 57 ferits, que les autoritats temen que augmenti en les properes hores. L'incendi, que va començar a la tarda de dissabte, es concentra al terme municipal de Pedrógão Grande, situat al districte de Leiria, una zona del centre del país caracteritzada per llogarets petits i dispersos, i enormes zones planes per les quals travessen diverses carreteres nacionals. Les vies, envoltades de vegetació, han estat l'epicentre d'una tragèdia «com no es recorda» al país, va explicar el primer ministre portuguès, António Costa, des del lloc de control que les autoritats van instal·lar a Pedrógrão Grande per seguir les novetats, cada vegada més desoladores.

El balanç de morts que, «molt probablement» pot seguir incrementant-se, va alertar Costa, va anar pujant a passos de gegant quan de dia i amb el reforç de mitjans -van ser més de 700 efectius els que van combatre el foc amb suport aeri d'Espanya i França- es va poder arribar a zones convertides en un infern durant la nit.

Va ser a la llum del sol quan les autoritats van trobar el centre de la tragèdia en una carretera que uneix els municipis de Figueiró dos Vinhos i Castanheira de Pera, on trenta persones van morir en els seus vehicles. Hi havia entre elles «famílies senceres», segons va explicar el secretari d'Estat d'Administració Interna del Govern lusità, João Gomes, que va descriure un «escenari horrible» en què desenes de persones es van veure atrapades en una carretera envoltada per les flames. 17 persones més van morir als marges de les vies, mentre que 10 més van perdre la vida a l'«entorn rural» que envolta aquestes carreteres. Entre els ferits, quatre es troben en estat greu, i es té constància de la destrucció de diversos habitatges.

A Portugal, on són freqüents els incendis durant l'estiu, el succés va tenir un immens impacte entre la població, que no entén com les flames van poder assolir una envergadura tan destacada.

Gomes va reconèixer que el foc es va propagar d'una manera «que no té explicació», tot i que la Policia Judicial (PJ) va descartar qualsevol intencionalitat i va apuntar a l'impacte d'un llamp contra un arbre sec com la causa més probable de l'incendi.

Circumstàncies adverses

Els forts vents que van bufar dissabte, units a temperatures superiors als 40 graus, van ser els causants de la ràpida propagació, circumstàncies que es van repetir ahir i que van complicar les tasques d'extinció. A l'hora de tancar aquesta edició romanien actius quatre fronts, dos d'ells «d'extrema violència», segons Gomes, que van posar en alerta a diverses aldees veïnes, on el Govern va enviar 400 efectius de la seguretat social per atendre les necessitats de la població. A més, va ordenar el tancament de col·legis, una mesura que s'uneix a l'evacuació de més d'un centenar de persones davant el risc en algunes poblacions. Alhora, es continua el treball de recerca i identificació de possibles víctimes «llogaret per llogaret», quelcom complex per l'avanç de les flames. El Govern portuguès va decretar tres dies de dol nacional, comptats a partir d'ahir, davant la que és la tragèdia amb més morts en un sol incendi en gairebé un quart de segle al món.

El president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, va transmetre un telegrama de condol dirigit al primer ministre de la República Portuguesa.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema