La tensió va augmentar entre els aliats sobre el terreny dels EUA i Rússia a Al Raqa, després que diumenge un avió sirià fos abatut per la coalició internacional, circumstància que va fer que Moscou posés fi la cooperació amb Washington per evitar incidents a l'espai aeri de Síria.

Les Forces de Síria Democràtica (FSD), una aliança liderada per milícies kurdes i recolzada per la coalició, afirmen que van ser atacades pels projectils de les tropes governamentals sirianes a Al Tabqa, a 54 quilòmetres a l'oest de la ciutat d'Al Raqa. El portaveu de les FSD, Talal Salu, va advertir que respondran «de manera recíproca» si els atacs persisteixen.

Va recordar que diumenge «les forces del règim van llançar un atac ampli en el qual van utilitzar avions, artilleria i carros de combat contra zones alliberades per les heroiques FSD» a Al Tabqa i la veïna presa de l'Eufrates. Per a Salu, l'objectiu d'aquestes agressions contra les FSD és «avortar el procés d'alliberament de la ciutat d'Al Raqa».

Ofensiva a Al Raqa

Actualment, les FSD es troben immerses en una ofensiva per expulsar el grup terrorista Estat Islàmic (EI) de la localitat d'Al Raqa, bastió principal dels gihadistes a Síria, mentre que en les últimes setmanes les forces lleials al Govern de Damasc han progressat per parts del sud-oest de la província homònima.

Diumenge a la nit, la coalició internacional va anunciar que havia abatut un avió de la força aèria siriana, després que l'aparell bombardegés les FSD a les proximitats d'Al Tabqa. No obstant això, l'Exèrcit sirià va assegurar que l'avió va ser atacat quan duia a terme una missió de combat contra l'EI i el Ministeri d'Exteriors del país àrab va puntualitzar que l'aparell es va estavellar a prop d'una zona controlada pels radicals.

«És vergonyós que els EUA justifiquin aquest acte terrible amb comunicats oficials allunyats de la veritat, especialment i atès que l'avió de guerra sirià, contràriament al que s'ha afirmat pel costat nord-americà, va caure en una zona propera a Al Russafa, sota el control de l'EI», va explicar el Ministeri. El pilot va baixar en paracaigudes en una àrea en poder dels extremistes.

El portaveu de la Brigada del Nord Democràtic de les FSD, Ahmad al Omar, va detallar per telèfon que els seus efectius estan destacats a Al Tabqa. «El règim va bombardejar la zona d'Al Tabqa, on hi ha presència de les nostres forces», va indicar Al Omar, que va destacar que, en conseqüència, les FSD van respondre.