Les ciutats de Londres i París, molt colpejades pel terrorisme van viure ahir dos atacs més en un dia molt significatiu per als dos països. Així, mentre el Regne Unit iniciava les negociacions per al Brexit, França afrontava el dia després de les eleccions legislatives que van confirmar el bon moment del partit del president, Emmanuel Macron.

Per una banda, el terrorisme va tornar a intentar donar un cop a les forces de seguretat franceses al centre de París, a l'avinguda dels Camps Elisis, en un atac kamikazeGendarmeria. L'agressor, d'una trentena d'anys i fitxat per radicalització, va envestir amb el seu cotxe, un Renault Mégane en què portava una bombona de gas, contra el vehicle policial a l'inici de l'avinguda, molt a prop del Palau de l'Elisi, seu de la presidència francesa. A causa de l'impacte, el cotxe va explotar i va cremar, de manera que els agents van haver de rescatar l'home d'entre les flames.

El ministre d'Interior, Gérard Collomb, va confirmar la mort de l'agressor, que també portava a sobre un fusell automàtic kalaixnikov, diverses armes curtes i cartutxos. «Una vegada més, les forces de seguretat han estat l'objectiu» d'un atac terrorista, va explicar Collomb, per qui el que va passar «mostra que el nivell de l'amenaça segueix sent extremadament alt»

Cap altra persona, ni entre les forces de seguretat ni entre el gran nombre de turistes que solen freqüentar aquest lloc -al costat del museu del Grand Palais-, va resultar ferida en aquesta «temptativa d'atemptat», com la va catalogar el ministre. La secció antiterrorista de la Fiscalia de París va obrir una investigació pels fets.

A conseqüència de l'explosió, l'àrea va ser acordonada per un ampli dispositiu policial, mentre els equips d'artificiers verificaven que no hi havia cap artefacte en condicions de ser detonat. El Grand Palais va haver de ser evacuat per la policia, que va mantenir en un primer moment confinats al seu interior mig miler de visitants i treballadors.

Un obrer testimoni dels fets mentre treballava als Camps Elisis i que va demanar no ser identificat va relatar com va veure un home estès a terra (el suposat agressor) al costat del cotxe, i que «semblava inconscient».

Collomb va recordar la intenció del seu Govern de prolongar l'estat d'emergència, vigent fins al proper 15 de juliol, fins al mes de novembre, de manera que es pugui aprovar en aquest temps una nova llei antiterrorista que reemplaci aquesta mesura d'excepció.

«Per als que es pregunten sobre la necessitat de certes lleis, hem comprovat avui que França les necessita, perquè si volem perllongar de forma eficaç la seguretat dels nostres ciutadans cal adoptar una sèrie de mesures», va afirmar, en al·lusió a un projecte que ja ha creat polèmica a la magistratura i les organitzacions de drets humans.

Per altra banda, la comunitat musulmana es va convertir en l'objectiu del quart atemptat terrorista que pateix el Regne Unit en només quatre mesos, en el qual una persona va morir i deu van resultar ferides, dues d'elles de gravetat, en un atropellament al costat d'una mesquita de Londres.

Nova preocupació

Aquest atac, després de tres consecutius assumits pel grup gihadista Estat Islàmic, dona un gir de l'amenaça terrorista a l'islamofòbia i carrega una nova preocupació sobre la societat britànica, commocionada també per l'incendi d'un edifici la passada setmana. Tot això aguditza la inestabilitat política del país, ja que la primera ministra, Theresa May, prepara amb dificultats un Govern en minoria amb els unionistes nord-irlandesos del DUP, una situació de debilitat amb què es va emprendre a Brussel·les la negociació del Brexit.

L'incident ocorregut a la mitjanit es va produir al final de les pregàries del mes sagrat del Ramadà, quan una furgoneta blanca va atropellar diversos feligresos que abandonaven el temple al carrer Seven Sisters, proper a Finsbury Park, al nord de la ciutat.

El subcomandant Neil Basu, de la Policia Metropolitana de Londres, va apuntar després que la persona que va morir en el succés estava rebent primers auxilis abans que el camió atropellés els vianants, de manera que no se sabrà si la mort és conseqüència de l'atac terrorista fins que es dugui a terme l'autòpsia. La policia va detenir un home blanc, corpulent i de 47 anys, que conduïa el vehicle i va actuar sol, i que va ser retingut per les persones que estaven als afores de la mesquita.

Els mitjans locals van identificar aquest sospitós com Darren Osborne, un home casat i amb quatre fills que viu a Cardiff, la capital de Gal·les, on les forces de seguretat van escorcollar un habitatge. El secretari d'Estat de Seguretat, Ben Wallace, va explicar que l'agressor no estava fitxat per la policia, si bé va corroborar «un augment de l'ultradreta» al país.

El Consell Musulmà del Regne Unit va titllar l'incident de «violenta manifestació» d'islamofòbia, i el seu secretari general, Harun Khan, va sol·licitar un reforç urgent de la seguretat a les mesquites del Regne Unit.