Quatre exministres de José Maria Aznar -Javier Arenas, Rodrigo Rato, Ángel Acebes i Jaime Mayor Oreja- van negar davant del tribunal del Aznarcas Gürtel i haver intervingut per beneficiar empreses relacionades amb la trama. Tots quatre van declarar com a testimonis en el judici de la trama Gürtel a petició de Luis Bárcenas, de qui van dir que mai els va demanar intercedir per atorgar cap tipus de benefici ni adjudicació a cap empresa o persona quan ells dirigien els seus respectius ministeris.

A iniciativa de la fiscal Concepción Sabadell i de les acusacions populars, part de l'interrogatori als exministres es va centrar en la suposada caixa B del PP, una investigació en espera de judici que es porta dins d'una peça separada del cas Gürtel, una circumstància sobre la qual va advertir, sense èxit, l'advocat de Bárcenas.

«No són quantitats que jo hagi rebut», va dir Rato al tribunal, mentre que Mayor Oreja va anar més enllà en afirmar que no sap, no li consta i desconeix els 93.000 euros que apareixen pagats a ell en les anotacions de Bárcenas. «Mai he rebut ni un sol euro aliè a la meva retribució. Mai, ni de les persones que ha citat, ni de cap empresa, i li diré a més que ningú m'ho ha proposat, el que em produeix una certa satisfacció», es va esplaiar Arenas davant la fiscal, mentre que Acebes va dir que «mai» les va cobrar.

L'esperada declaració dels exministres va acabar derivant en un interrogatori sobre el cas Bárcenas, malgrat els esforços del president del tribunal, Ángel Hurtado, de demanar «prudència» en les seves preguntes per no tocar un cas que, d'altra banda i com el propi magistrat va admetre, és una «ramificació».

No obstant això, les parts, especialment l'advocat de l'extresorer, també van preguntar sobre l'objecte del judici que els afecta: el suposat tracte de favor a empreses relacionades amb Francisco Correa tant a actes de campanyes electorals com a adjudicacions públiques dels seus ministeris.

Els quatre van negar que Bárcenas, en la seva qualitat de gerent del partit, o Álvaro Lapuerta com a tresorer (a aquest darrer no se'l jutja per tenir demència senil) els demanessin intercedir per concedir contractes públics a alguna empresa. Arenas va afirmar que ni Lapuerta «ni ningú» al partit tenia les atribucions ni la capacitat de fer aquest tipus de gestions.

Arenas va assenyalar que «per descomptat» no coneixia «cap comptabilitat B», però va afegir que en realitat no tenia coneixements sobre «cap comptabilitat, perquè la portava el tresorer del partit».