El líder del PSOE, PSOEPedro Sánchez,en una reunió emocionalment «molt freda» que va mantenir amb ells a porta tancada al Congrés. «Mai he vist un ambient tan fred, sobretot després d'un congrés», va afirmar un diputat veterà. Pedro Sánchez es va retrobar amb tots els parlamentaris del PSOE després del llarg camí de les primàries i el Congrés Federal del qual ha sortit victoriós. Un auditori que no li era favorable -el 50,26% li va donar suport a ell i el 49,74% a Susana Díaz o Patxi López, segons fonts parlamentàries- davant el qual va optar per buscar «espais comuns», sense cap esment a la plurinacionalitat, sinó als joves, un sector de la població al qual tots estan d'acord que cal ajudar.

«No veig actitud negativa en Pedro, ni un afany revengista, portava una actitud propositiva», va explicar un senador que va donar suport a Susana Díaz a les primàries. Segons aquesta font, Sánchez està «intentant recuperar» càrrecs públics que es van allunyar d'ell l'octubre passat, perquè «sap que part de la intel·ligència col·lectiva la té a les institucions i això no ho pot menysprear».

A la reunió, el secretari d'Organització, José Luis Ábalos, va informar dels nous nomenaments en la direcció dels grups parlamentaris, que es van aprovar per assentiment. No obstant això, el diputat per Àvila Pedro Muñoz va fer constar el seu convenciment que, segons el reglament, una independent com Margarita Robles no pot ser la portaveu al Congrés, al que Ábalos va replicar que hi ha precedents com el de José Antonio Alonso, que també era jutge.

Només dos diputats van intervenir després del discurs de Sánchez: l'extremeny César Ramos i el valencià Ciprià Ciscar. Ramos va fer una crida que «es superin les etiquetes» que han dividit el PSOE en els últims mesos, mentre que Císcar li va dir a Sánchez que la «lleialtat» ha de basar-se en el seu «respecte»

Per altra banda, el secretari general del PSOE es posarà en contacte aquesta setmana amb els líders de Podem, Pablo Iglesias, i Ciutadans, Albert Rivera, per concertar una reunió amb ells, amb els quals vol «començar a caminar» sense descartar que puguin «arribar fins a la Moncloa junts». «Jo els pregunto, quant podem avançar junts? Cinc, deu, vint metres, cent metres? Podem arribar fins a la Moncloa junts? No ho sé, però l'important és que fem aquest camí junts, que comencem a caminar, i aquest camí es fa caminant», va proposar a Iglesias i Rivera en el discurs que va dirigir als parlamentaris socialistes.

El líder del PSOE, que va dir que «imagina» que les reunions seran «per separat», va explicar que el primer que vol tractar amb ells és una iniciativa parlamentària conjunta dirigida a «rescatar els joves». Després d'incidir davant els seus en què la realitat dels joves espanyols és «molt dura», començant per la seva edat mitjana d'emancipació, que està en els trenta anys, o pel fet que el 75 per cent d'ells pateixi atur, precarietat o es vegi obligat a emigrar, Sánchez va advocar per portar aquest assumpte a la «taula del canvi» que vol promoure amb Units Podem i Ciutadans.

Contra l'«equidistància»

Per part seva, la portaveu d'Units Podem al Congrés, Irene Montero, va mostrar la disposició del seu partit a reunir-se amb PSOE i Ciutadans si ho proposa Pedro Sánchez, però va recordar al líder socialista que no es pot establir «equidistància» entre qui fa oposició i qui és «crossa» del Govern del PP. Montero va explicar així les dificultats d'arribar a un hipotètic acord amb PSOE i Ciutadans per «desallotjar el PP de la Moncloa», objectiu que per a Units Podem és el prioritari.

De moment, per a Podem és una «bona notícia» que el PSOE hagi fet més passos per acostar-se al lloc de l'oposició que al del Govern i, tot i que considera que els acords parlamentaris per frenar les polítiques del PP són importants, el principal és «fer fora Rajoy» del Govern.

Paral·lelament, Rivera va advertir al secretari general socialista que no entrarà en el seu «bucle» ni tornarà al passat, encara que sí està obert a obrir un diàleg sobre mesures per regenerar el país. Va ser contundent en tancar-se a la possibilitat d'intentar una majoria parlamentària amb PSOE i Podem que acabi amb el PP perquè vol guanyar a Rajoy a les urnes.

El portaveu del PP al Congrés, Rafael Hernando contra el president del Govern, malgrat que va insistir en la necessitat que «populars» i socialistes dialoguin en aquesta legislatura. A més, Hernando va acusar Sánchez d'estar plantejant posar «en greus i seriosos problemes el conjunt dels espanyols» amb el model territorial que defensen els socialistes.