El Regne Unit expedirà una identificació per a europeus

?Els comunitaris que hagin residit almenys cinc anys a Gran Bretanya mantindran l'accés al mercat laboral, el sistema sanitari, les prestacions socials i les pensions com si fossin ciutadans britànics

27.06.2017 | 07:15
Theresa May.

El Govern britànic va avançar que planeja expedir un nou document d'identificació perquè els ciutadans europeus que resideixen en el Regne Unit puguin justificar els seus drets adquirits davant empreses i organismes públics.

La primera ministra, Theresa May, va detallar al Parlament que els comunitaris que ja estan al país o arribin abans d'una data límit, encara per determinar, optaran a mantenir els seus drets «com si fossin ciutadans britànics» després del Brexit.

May va avançar als líders europeus a Brussel·les la setmana passada que el Regne Unit preveu atorgar la condició d'"establert» permanent a aquells comunitaris que hagin residit almenys cinc anys al país, la qual cosa els donarà accés al mercat laboral, el sistema sanitari, les prestacions socials i les pensions. Aquells que hagin arribat abans de la data de tall -que s'establirà previsiblement entre març del 2017 i març del 2019-, podran romandre els cinc anys necessaris per adquirir aquests drets.

En un document publicat per l'Executiu britànic, s'alerta no obstant això que els europeus que entrin en el Regne Unit després d'aquesta data podrien trobar-se amb «controls que limitin» les seves possibilitats de «viure i treballar» al país.

Per distingir als europeus amb drets adquirits, el Ministeri d'Interior britànic expedirà un «document de residència» que serà imprescindible per tots els comunitaris que vulguin accedir a una ocupació o als serveis públics, amb independència de la seva data d'entrada al país.

La primera ministra va assegurar en la Cambra dels comuns que els drets dels 3,2 milions d'europeus en el Regne Unit i els 1,2 milions de britànics expatriats en la resta del continent són una «prioritat immediata» en les negociacions sobre el «brexit» que van començar la setmana passada.

May va dir que s'establirà un sistema de registre per als ciutadans comunitaris tan senzill com sigui possible, després de les crítiques que ha rebut el seu Govern pel formulari de més de 80 folis que fins ara han d'emplenar els europeus per obtenir la residència permanent.

«Volem eliminar alguns dels requisits tècnics que actualment són necessaris per obtenir la residència permanent sota les normes comunitàries. Per exemple, no demanarem a ningú que demostri que està en possessió d'un segur metge complet», va dir May.

A pesar que el president del Consell Europeu, Donald Tusk, va dir el divendres que el pla de May sobre els drets dels europeus està «per sota de les expectatives» de Brussel·les, la cap de Govern va assegurar ahir que la seva proposta «va obtenir una resposta molt positiva per part de líders individuals».

El document publicat ahir constata que la llibertat de moviments entre tots dos costats del Canal de la Manxa «s'acabarà» amb el Brexit.

El text subratlla que «la immigració entre el Regne Unit i la Unió Europea continuarà existint», però deixa clar que Londres està estudiant opcions legals per limitar l'arribada d'immigrants europeus.


Mantenir la sanitat europea

«Resultaria poc pràctic emetre un gran volum de documents de residència immediatament després que el Regne Unit surti» de la Unió Europea, indica el pla divulgat per l'Executiu de May, que en l'última campanya electoral va prometre reduir la immigració neta anual des de 273.000 persones a menys de 100.000 en aquesta legislatura.

La proposta britànica de cara a les negociacions amb Brussel·les mostra a més la voluntat de continuar participant en el programa de targetes sanitàries europees, a fi que «els ciutadans britànics que posseeixin la targeta es puguin continuar beneficiant d'atenció sanitària gratuïta o a cost reduït durant estades en la UE, i viceversa».

May va avançar a més que els europeus que hagin obtingut la condició d'"assentat» permanent després de cinc anys de residència podran optar a la reunificació familiar després del «brexit» en les mateixes condicions que un ciutadà britànic.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema