Les empreses i els organismes afectats pel ciberatac global intenten avui recuperar la normalitat després de ser blanc d'un nou «ransomware», que segons l'ONU i Europol és més sofisticat que el virus «WannaCry» i més difícil de combatre.

Aquest ciberatac mundial, que d'acord amb l'oficina de policia europea (Europol) encara no ha estat detingut, es produeix menys de dos mesos després que el virus «WannaCry» posés en escac i aconseguís burlar els sistemes de seguretat informàtica del món, encara que el llançat ahir és encara més sofisticat.

Aquesta és la conclusió a la qual han arribat tant Europol com l'Oficina de Nacions Unides contra la Droga i el Delicte (ONUDD), que, si bé ressalten les similituds, consideren el més recent d'aquests ciberatacs de major complexitat i demanen millorar les respostes davant aquestes amenaces.

Per al director executiu de Europol, Rob Wainwright, es tracta d'«un altre seriós atac 'ransomware' (segrest de dades) amb impacte global, encara que encara es desconeix el nombre de víctimes», i que buscaria explotar tot «un ventall de vulnerabilitats».

També el director del programa global contra la cibercriminalitat de la ONUDD, Neil Walsh, va dir que aquest programa sembla estar «molt bé construït» i tenir «una gran capacitat tècnica», al mateix temps que va alertar que és molt difícil de desactivar.

Enfront de l'únic vector de «WannaCry», que al maig va afectar 200.000 usuaris en 150 països, el «malware» d'ara utilitza almenys quatre fonts de distribució, va explicar la companyia russa Laboratori Kaspersky, una de les grans multinacionals en l'àmbit de la ciberseguretat, que ha batejat aquest nou programa amb el nom de «ExPetr» i que també es coneix com «NoPetya».

Segons el parer de l'empresa tecnològica Cisco, es tracta d'«una nova variant de ransomware» cridada «Nyetya», bastant «diferent» del virus «Petya» amb el qual originalment es va vincular.

I davant aquesta situació i després de dues situacions d'aquest tipus en tan poc temps, l'expert de la ONUDD va alertar que «el risc de ciberatacs d'aquesta escala creix, és un dels desafiaments del nostre temps», per la qual cosa és important que els governs dissenyin plans per protegir infraestructures crítiques.

Fins i tot el secretari general de l'Aliança Atlàntica, Jean Stoltenberg, va recordar que un ciberatac pot ser objecte d'aplicació de l'article 5 del tractat de l'OTAN (un atac a qualsevol Estat aliat és un atac contra tots) i que s'està creant l'àmbit «ciber com a domini militar».