Cristóbal Montoro es va convertir ahir en el segon ministre reprovat des que va començar aquesta curta legislatura a Espanya. La majoria del Congrés va votar a favor de la reprovació del ministre d'Hisenda i Funció Pública, Cristóbal Montoro, per haver beneficiat els defraudadors amb l'amnistia fiscal aprovada en 2012 i que ha estat declarada inconstitucional.

Montoro va ser reprovat per 197 vots a favor, 135 en contra i 5 abstencions. Mentre el PSOE, Units Podem, Ciutadans, ERC, el PDeCAT o Compromís es van unir per votar contra el ministre, el PNB es va abstindre.

La votació es va produir després que aquesta setmana es debatés una moció, conseqüència de la interpel·lació socialista, que recordava la sentència del Tribunal Constitucional que declara nul·la la disposició addicional primera del Reial decret que va aprovar l'amnistia fiscal.

Aquesta moció afirmava que l'amnistia fiscal va beneficiar als defraudadors, vulnerant principis constitucionals, mentre s'incrementava de forma notable la càrrega impositiva dels contribuents que compleixen amb les seves obligacions fiscals.

El PNB es justifica

A més, l'escrit indica que el ministre va actuar en contra dels principis de justícia del sistema tributari i del seu deure de promoure la consciència fiscal entre els espanyols.

El PNB ha justificat la seva abstenció per «coherència» perquè l'amnistia fiscal no va ser aplicada en les hisendes forals i en temes fiscals els nacionalistes bascos prefereixen «no interferir».