El Consell de Ministres va aprovar ahir un crèdit extraordinari de 10.192.000 d'euros que l'Estat transferirà a la Seguretat Social per poder fer front a les dues pagues extra de les pensions d'aquest any, per a l' abonament també es disposarà de diners del fons de reserva.

En la roda de premsa posterior al Consell, la ministra d'Ocupació i Seguretat Social, Fátima Báñez, ha explicat que per pagar l'extra d'estiu es prendran 5.986.000 del préstec de l'Estat i altres 3.514.000 del fons de reserva (l'anomenada «guardiola de les pensions»), el que suma 9.500 milions.

Tots dos instruments de finançament, al costat dels recursos propis que el sistema obté de les cotitzacions socials, permetran afrontar l'abonament el mes que ve dels 17.218.000 que sumen les dues pagues de juliol (ordinària i extraordinària) i la liquidació de l'IRPF associat a elles.

Amb la darrera disposició comunicada avui, el fons de redueix a 11.602,16 milions, equivalents al 1,04% del PIB, amb un valor de mercat estimat de 11.677.000 d'euros. Báñez ha recordat que el crèdit de l'Estat -que estava previst en els pressupostos de 2017 que ahir van entrat en vigor- no reporta interessos i té una cancel·lació prevista de deu anys a partir de 2018. La utilització de part del préstec té com a fi mantenir les reserves del fons sense haver de desinvertir actius, amb la penalització que això comportaria.

Sobre això, la ministra va apuntar que els recursos que es prenen del fons corresponen al venciment natural d'actius i cupons durant el primer semestre de l'any. «S'ha optat per combinar dos instruments finançadors per garantir el pagament puntual i complet de les pagues», va dir Báñez.