L'Audiència Nacional ha condemnat els etarres Liher Aretxabaleta -detingut ahir a Bilbao- i Alaitz Aramendi Juanarena a 535 anys a cadascun d'ells com a autors d'un atemptat amb furgoneta bomba en districte madrileny de Sant Blas, el 25 de maig de 2005, que en esclatar va ferir directament 45 persones, 14 d'elles policies. Liher Aretxabaleta va ser detingut per la Guàrdia Civil a Bilbao per ordre de l'Audiència Nacional per a l'execució de la sentència, mentre que Alaitz Aramendi compleix condemna a França.

En la sentència, la secció segona de la Sala penal dona per provat que, en la nit del 24 al 25 de maig de 2005, tots dos acusats es van desplaçar a la localitat madrilenya de l'Escorial per robar un vehicle amb la finalitat de col·locar-li un explosiu i cometre un atemptat a Madrid. Després de forçar sense èxit un Renault 5, van sostreure una furgoneta Renault Express i es van dirigir a Valdemorillo, on van preparar un artefacte d'entre 18 i 20 quilos de mescla explosiva i ho van dipositar en el maleter del vehicle.

Posteriorment, van deixar el vehicle aparcat a l'altura del número 4 del carrer Rufino González, cantonada amb el carrer Alcalá, en el districte de Sant Blas, «amb la finalitat de causar el dany material més gran possible i ocasionar la mort o lesions a les persones properes al lloc».

A l'hora prevista la furgoneta va explotar, i va provocar lesions, fonamentalment traumes acústics, als policies i vianants que es trobaven en els voltants.