L'oposició veneçolana anuncia una vaga general i la creació d'un govern paral·lel

?Els antixavistes xifren la participació en 7,2 milions de vots, de la qual el 98% va votar contra les eleccions al Consell Nacional Constituent convocades per canviar la Carta Magna ?El president de l'Assemblea diu que la consulta servirà «per pressionar»

18.07.2017 | 00:13
El president de l´Assemblea Nacional valora els resultats de la consulta de l´oposició.

El president de l'Assemblea Nacional de Veneçuela (AN, Parlament), l'opositor Juliol Borges, va assegurar ahir que, després del resultat obtingut en la consulta popular celebrada diumenge contra l'Assemblea Nacional Constituent, es començarà una fase de «pressió» sobre el Govern de Nicolás Maduro.

«En aquesta fase ve la pressió, l'escalada, la materialització, de les raons per la qual la gent va demanar aquest sí ahir, el món i Miraflores han d'escoltar el crit de tot un país», va dir el parlamentari en una entrevista amb l'emissora privada Èxit.

Els opositors van aconseguir ahir la participació de 7.186.170 veneçolans en una consulta que va ser feta pels partits polítics i els ciutadans sense el suport del Consell Nacional Electoral, i dels quals el 98% va votar a favor.

La consulta va preguntar als veneçolans si rebutjava el canvi de constitució que promou l'executiu, si demanda que les Forces Armades obeeixin la Constitució i donin suport al Parlament, de majoria opositora, i si aprovaven la renovació de poders públics, la convocatòria d'eleccions i la instauració d'un govern de transició.

Almenys el 98% dels participants va votar sí en les tres preguntes, la qual cosa és interpretada pels opositors com una clara victòria.

«És veritablement reconfortant el que va passar ahir, és la reiteració que al nostre poble ningú va sotmetre ni ningú va a doblegar», va dir el cap de la Cambra veneçolana, promotora d'aquesta consulta.

Ara l'oposició ha de «materialitzar aquest mandat que ens ha donat la gent aquí, que no hi hagi la Constituent que una minoria vol imposar, una renovació dels poders públics i la realització d'eleccions», va reiterar. L'elecció de l'Assemblea Nacional Constituent convocada pel president, Nicolás Maduro, per redactar una nova Carta Magna se celebrarà el proper 30 de juliol.


Ultimàtum a Maduro

L'oposició veneçolana també va convocar ahir una aturada general de 24 hores per a aquest dijous, 20 de juliol, en una nova acció de protesta contra el Govern després de la consulta popular. L'anunci va ser realitzat pel diputat opositor i vicepresident del Parlament Freddy Guevara, que va parlar com a portaveu de l'aliança opositora Mesa de la Unitat Democràtica i va avançar també que dimecres es faran públics els primers passos per «conformar un govern d'unitat nacional». L'oposició busca redoblar la pressió contra el Govern perquè considera que els resultats de la consulta popular convocada ahir, amb més de 6 milions de vots contra l'Assemblea Constituent, «revoca» Nicolás Maduro com a cap de l'Estat veneçolà.

Per la seva banda, la prefectura de campanya de l'Assemblea Constituent activada pel Govern de Veneçuela ha assegurat avui que els organitzadors de la consulta opositora d'aquest diumenge contra el projecte d'elaborar una nova Carta Magna es van inventar cinc milions de vots.

El chavista Jorge Rodríguez, que a més de cap de campanya de l'Assemblea Constituent és alcalde del municipi caraqueny Libertador, va declarar que els membres de l'equip de recompte del plebiscit d'ahir contra Maduro van «multiplicar per tres» els vots reals obtinguts en aquest referèndum no reconegut pel Govern.

L'alta representant de la Unió Europea (UE) per a la Política Exterior, Federica Mogherini, va instar ahir el president de Veneçuela, Nicolás Maduro, a «suspendre» el procés per a una Assemblea Constituent i va advertir que totes les opcions», com les sancions, estan sobre la taula.

«Creiem que seria útil si el Govern (veneçolà) busqués gestos polítics per desescalar les tensions, crear millors condicions per reprendre el treball cap a una solució pacífica negociada i suspendre el procés de fer una Assemblea Constituent», va indicarMogherini en una roda de premsa al terme d'un Consell de ministres d'Exteriors de la UE.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema