El president del Govern, Mariano Rajoy, va destacar ahir que la missió espanyola de policia aèria del Bàltic desplegada a Estònia és un «èxit» i «contribueix a una Europa i una Espanya cada vegada més segures».

Rajoy va començar a la base d'Amari, a uns 40 quilòmetres de la capital Tallín, la seva visita a els militars desplegats en aquest país i a Letònia en operacions de l'OTAN enfront de «l'amenaça» de Rússia en el flanc Est d'Europa. Rajoy, que viatja acompanyat de la ministra de Defensa, María Dolores de Cospedal, es va reunir amb el destacament aeri de l'Exèrcit de l'Aire, integrat per uns 130 militars i cinc caces de combat F-18. La Policia Aèria del Bàltic és una missió de defensa aèria de l'Aliança Atlàntica que té com a objectiu la protecció de l'espai aeri dels tres països bàltics: Estònia, Letònia i Lituània.

Després d'afirmar que Estònia és un dels països de l'Aliança més allunyats d'Espanya, va assegurar que «els interessos de seguretat també passen per la solidaritat amb els aliats i el compliment dels compromisos internacionals. Des d'aquí contribueixen a una Europa i una Espanya cada vegada més segures», va recalcar el president del Govern. Posteriorment es va reunir amb el primer ministre d'Estònia, Jüri Rates, que exerceix durant el segon semestre d'aquest any la presidència de torn de la UE.

Espanya participa des del 3 de maig passat en la missió «Baltic Air Policing» fins al 31 d'agost. És la primera vegada que els F-18 realitzen una missió d'aquest tipus fora d'Espanya, encara que tenen anteriors experiències en operacions internacionals com Líbia, Bòsnia i Kosovo, entre d'altres. Rajoy té previst continuar el seu viatge demà a Letònia, on hi ha un altre contingent militar espanyol d'uns 300 efectius de l'Exèrcit de Terra, desplegat en una missió dissuassiva de l'OTAN. També té previst entrevistar-se amb el primer ministre Maris Kucinskis.