El delegat del Govern a la Comunitat Valenciana, Juan Carlos Moragues, va assegurar ahir que les autoritats espanyoles investiguen el segrest de la valenciana Pilar Garrigues de 34 anys al nord-est de l'estat de Tamaulipas, a Mèxic, en coordinació per la Policia Federal d'aquest país. Moragues va explicar que va parlar amb Raquel, germana de la desapareguda, i que la família «està en contacte permanent» amb el Ministeri d'Afers Exteriors espanyol i la Policia Federal de Mèxic. També va recordar que la dona, de 34 anys, natural de la localitat valenciana de Massalavés i que fa uns tres anys que resideix a Mèxic, va desaparèixer el passat 2 de juliol després d'un dia a la platja Tamaulipas, una de les regions més violentes del país, amb el seu marit i el seu fill d'un any i va assegurar que la van raptar.

Moragues, que va recalcar que cal ser «prudent i caut», va ressaltar que el mateix ministre d'Afers exteriors, Alfonso Dastis, i el secretari d'Estat «estan fent un seguiment d'aquest cas.Estem en col·laboració contínua amb la Policia Federal mexicana, que està pentinant la zona i investigant aquest succés a Mèxic i particularment en el punt on es va produir el segrest», va agregar.

El portaveu de seguretat de Tamaulipas, Luis Alberto Rodríguez, va indicar que el marit de la víctima va presentar la denúncia de desaparició hores després del succés el 2 de juliol, i que segons la Fiscalia Estatal, va ser declarada desapareguda pels voltants del municipi de Soto La Marina. Segons la denúncia, «van ser interceptats, i a ella la van fer baixar del vehicle», mentre que ell i el seu fill van quedar-s'hi. La cerca de Pilar Garrido se centra especialment en el lloc on va desaparèixer, una zona boscosa i selvàtica, amb molta vegetació, la qual cosa dificulta la recerca. La Fiscalia va realitzar diversos operatius de cerca a la regió de Soto La Marina, amb «desenes de Policies Federals i de la Procuraduria General de Justícia de Tamaulipas, amb suport de gossos i un helicòpter». El cas s'investiga com alguna cosa molt poc habitual i amb totes les línies de recerca obertes en un estat marcat per la violència entre els diferents grups del crim organitzat, principalment el càrtel del Golf i els Zetes, i d'aquests amb les forces de seguretat.

«Persona no localitzada»

Rodríguez va detallar que l'estatus jurídic per a la recerca és el de «persona no localitzada», perquè no es pot considerar un segrest, atès que fins al moment no hi ha hagut una petició de rescat, la qual cosa resulta molt poc comuna en casos similars.

Tampoc hi ha «indicis que pogués estar privada de la seva llibertat», segons va agregar la Fiscalia estatal en una nota informativa.

La família de Pilar Garrido Santamans confia que el desenllaç sigui «ràpid i positiu», perquè des de la seva desaparició ho han «sospesat tot». De moment no s'han posat en contacte amb la família ni han demanat un rescat per la seva germana, segons Raquel Garrido, la seva germana. «No hem enviat diners perquè el meu cunyat té guardada una quantitat per si algú truca», va dir.

Garrido va destacar el treball del Ministeri d'Afers exteriors i de les policies federal i estatal de Mèxic i va explicar que el cònsol espanyol va assegurar que és la primera vegada que veu treballar junts als dos cossos policials mexicans i va lloar «l'espectacular dispositiu» desplegat així com tota la feina que «la Policía està fent per localizar a la meva germana. Garrido va agregar que hi ha hagut casos de segrestos que s'han allargat durant mesos.

Finalment, va demanar a Mèxic que si tenen alguna notícia del seu parador, es posin en contacte amb el 088, o amb la policia estatal mexicana o amb l'espanyola.