El PSOE de Castella-la Manxa consultarà als seus militants en assemblees informatives que celebrarà aquest juliol l'acord que ha aconseguit el Govern de García-Page amb Podem per a l'aprovació dels pressupostos regionals, que inclou la incorporació d'aquest partit a l'executiu autonòmic.

Així ho van acordar en una reunió a Ferraz el secretari d'Organització del PSOE, José Luis Ábalos, i el seu homòleg castellanomanxec, Jesús Fernández Vaquero, després que el primer li recordés per escrit que els Estatuts aprovats en el 39 Congrés Federal els obligava a consultar a les seves bases.

Atès que el procediment d'aquesta consulta encara no està reglat, Ábalos va posar a Vaquero tres opcions damunt de la taula: referèndum als militants amb urna, assemblees informatives i consulta telemàtica.

El dirigent castellanomanxec, que va donar explicacions del seu acord amb Ábalos en declaracions a la porta de Ferraz, va acceptar la fórmula de les assemblees en les agrupacions, que és la proposta amb la qual ell mateix va arribar a la reunió.

Va rebutjar la fórmula telemàtica perquè, segons va apuntar, «això no és la pràctica habitual en el partit, sinó que són més pràctiques d'altres grups polítics», a més que en els seus 904 municipis, molts d'ells de menys de 300 habitants, li sembla «complicat fer una consulta per ordinador».

Assembles de militants

A l'espera que el Comitè Federal desenvolupi reglamentàriament la fórmula de consulta dels acords de govern, els socialistes de Castella-la Manxa van sostenir que calia recórrer a «alguna de les fórmules tradicionals» i que el millor era convocar assemblees en tots els municipis, perquè aquestes «es pronunciïn sobre el pacte».

A les assemblees acudiran diputats, membres de l'executiva o altres representants d'aquesta agrupació per explicar a les bases en què consisteix l'acord, després de la qual cosa els militants debatran sobre ell i el president «demanarà el pronunciament» sobre aquest acord, que podrà ser per assentiment, per unanimitat o a mà alçada.

Vaquero va dir que, si algun president vol, podria fins i tot haver-hi una votació en urna, encara que ho va considerar «innecessari» perquè «no es tria persones».

Després d'assenyalar que no contempla la possibilitat que els militants es pronunciïn majoritàriament en contra de l'acord amb Podem, el responsable d'Organització del PSOE castellanomanxec va descartar que aquest eventual resultat sigui vinculant.

«Perquè sigui vinculant hauria d'haver-hi una garantia, una urna amb una garantia de cens i d'informació i una taula triada, però això no està regulat», va argumentar, després de posar l'accent que «es consultarà als militants en assemblees, que és el lloc on tradicionalment han debatut aquests assumptes», i que allà «s'expressaran lliurement» després de conèixer «tota la informació amb llum i taquígrafs».