El president del Govern, Mariano Rajoy, va reafirmar ahir el seu compromís amb l'OTAN (Organització del Tractat de l'Atlàntic Nord) i la seguretat als països bàltics, i va afirmar que Espanya podria liderar un dels batallons internacionals en un futur.

Així es va pronunciar el president espanyol durant la seva visita a les tropes desplegades a Letònia en una missió dissuasiva de l'OTAN enfront de Rússia a les fronteres de Polònia i els països bàltics i que durarà sis mesos.

Rajoy va finalitzar a la base de Adazi, a uns 30 quilòmetres de la capital Riga, el seu viatge de dos dies a les missions militars desplegades a Estònia i Letònia en operacions de l'OTAN enfront de la «potencial amenaça» de Rússia en el flanc Est d'Europa.

Acompanyat per la ministra de Defensa, María Dolores de Cospedal, el president espanyol es va reunir amb els prop de 300 militars de l'Exèrcit de Terra que componen el contingent i que participen en una missió de l'OTAN a les fronteres de Polònia i als països bàltics.

En paraules dirigides als militars, Rajoy els va agrair el seu treball i va qualificar «d' històrica» la missió perquè es tracta de la primera vegada que Espanya desplega cuirassats com el carro de combat Leopard i blindats Pizarro.

El president va assegurar que la missió mostra la solidaritat d'Espanya amb els aliats i el compromís amb l'OTAN.

Després d'assenyalar que la seguretat d'Espanya està fora de les fronteres, Rajoy va assegurar que «volem una OTAN que miri en totes les direccions possibles».

Denominada Enhanced Forward Presence, aquesta missió vol contrarestar una incursió limitada als països de l'Est d'Europa. Espanya està integrada en un dels quatre batallons que l'OTAN ha desplegat a Estònia, Letònia, Lituània i Polònia en el marc d'una política de contenció de Rússia, a la qual l'OTAN acusa de desestabilitzar la situació a Ucraïna.