La primera ministra britànica, Theresa May, va instar ahir els ministres del seu gabinet i als diputats conservadors a resoldre les «crítiques per l'esquena» sobre els desacords en el si del seu partit, que no cessen des que va perdre la majoria absoluta en les últimes eleccions generals.

La líder dels «tories» va celebrar aquest dilluns una trobada amb diputats d'aquesta formació en la Cambra dels comuns, en el qual va recordar, a més, que l'alternativa al seu Executiu és el laborisme de Jeremy Corbyn, una opció que, va apuntar, «no vol ningú».

Segons informen els mitjans locals, May va incidir a més en la importància que el contingut tractat en les reunions del partit Tory «es mantingui en privat», arran de les últimes filtracions, i ha instat a frenar «les crítiques per l'esquena i les queixes» entre membres del partit polític.

Les seves declaracions es produeixen en un moment en el qual el Govern afronta fortes divisions internes entre els partidaris de negociar amb Brussel·les un Brexit -o sortida del país de la Unió Europea- dur, fora del mercat comú, i els que advoquen per mantenir els acords comercials amb el bloc comunitari.

Durant el cap de setmana passat, els mitjans britànics van filtrar declaracions fetes per fonts emparades en l'anonimat de l'entorn de l'Executiu sobre les diferents posicions existents a l'hora d'encarar el procés negociador amb la UE, que deixen entreveure aquestes diferències.

En aquest sentit, el ministre d'Economia, Philip Hammond, va suggerir diumenge que alguns dels seus col·legues de partit, oposats al seu enfocament cap al «brexit», havien filtrat comentaris negatius sobre ell a la premsa.

D'altra banda, El Partit Laborista de Jeremy Corbyn va anunciar ahir que durant l'estiu farà campanya al Regne Unit en previsió que l'actual Govern conservador s'enfonsi i convoqui noves eleccions anticipades.

En els comicis celebrats el 8 de Juny i convocats per la primera ministra per afermar el seu mandat, els «tories» van perdre contra tot pronòstic la majoria absoluta -13 escons, quedant-se amb 318- mentre que els laboristes de Corbyn van guanyar-ne 30 diputats, quedant-se amb 262.