El president dels EUA, Donald Trump, va amenaçar ahir amb «fortes i ràpides» sancions econòmiques contra Veneçuela si el Govern de Nicolás Maduro segueix endavant amb els seus plans de triar una Assemblea Nacional Constituent, el procés electoral està convocat per al proper dia 30.

«Els Estats Units no es quedarà quiet mentre Veneçuela s'enfonsa. Si el règim de Maduro imposa la seva Assemblea Constituent el 30 de juliol, Estats Units prendrà fortes i ràpides accions econòmiques», va apuntar Trump en un comunicat.

El president nord-americà també es va referir a la consulta convocada aquest diumenge per l'oposició en què van votar 7,5 milions de persones, en afirmar que «el poble va tornar a deixar clar que dona suport a la democràcia, la llibertat i l'estat de dret».

«No obstant això, els seus actes ferms i valents segueixen ignorats per un mal líder que somia convertir-se en dictador», va dir Trump. El governant nord-americà va reiterar la seva crida a unes «eleccions lliures i justes» i va mostrar el seu suport al poble «en el seu intent de restaurar una democràcia plena i pròspera en el seu país».

Al juny, el secretari d'Estat dels EUA, Rex Tillerson, va explicar que el Govern de Trump ja treballa en una «llista molt completa» d'individus de Veneçuela per ampliar els seus sancions per violacions de drets humans en aquest país.

Segons informes de premsa, Estats Units considera ampliar aquestes sancions al sector energètic de Veneçuela, inclosa la petroliera estatal Pdvsa, un extrem que la Casa Blanca no va confirmar.

«País lliure i sobirà»

La setmana passada, Maduro va reaccionar a les amenaces de sancions arribades des de Washington. «L'imperialisme (...) camina amenaçant que si es dóna l'Assemblea Nacional Constituent ells van a bloquejar a Veneçuela. ¿Bloquejar a Veneçuela? A Veneçuela no la bloqueja ningú, compadre», va dir Maduro. El mandatari veneçolà va afegir que el seu «és un país lliure i sobirà» i que «no es deixa amenaçar el meu intimidar per cap imperi d'aquest món».

El Govern del president veneçolà, Nicolás Maduro, va anunciar ahir l'inici d'un procés de revisió «profunda» de les seves relacions amb els EUA, després que la Casa Blanca amenacés al país amb «forts i ràpides» sancions econòmiques de concretar-la Assemblea Nacional Constituent.

«Avís, des de ja, per instrucció del present de la República, nosaltres farem una revisió profunda amb el Govern dels EUA, perquè nosaltres no acceptem humiliacions de ningú», va dir el ministre de Relacions Exteriors, Samuel Moncada, en una declaració televisada. Montcada va cridar els veneçolans i als seus aliats al món a definir una posició al voltant de l'amenaça de Washington, feta pública ahir després de conèixer-se que 7,5 milions de veneçolans, segons dades de l'oposició, van rebutjar la Constituent impulsada per Maduro en una consulta organitzada al marge del Govern.

Expresidents «non grats»

El Govern veneçolà va declarar com a «persona non grata» quatre expresidents que van participar el diumenge com a observadors d'un plebiscit organitzat pels opositors per rebutjar el canvi de Constitució que impulsa el president, Nicolás Maduro, va informar ahir la Cancelleria del país. El canceller veneçolà, Samuel Moncada, va informar a la xarxa social Twitter que l'Executiu declarava així als exmandataris Jorge Quiroga (Bolívia), Andrés Pastrana (Colòmbia), Laura Chinchilla i Miguel Rodríguez (Costa Rica).